De Brusselse politie houdt er ernstig rekening mee dat er zich vrijdagavond opnieuw incidenten kunnen voordoen naar aanleiding van de dood van de 17-jarige Nahel in Frankrijk, en heeft dan ook de nodige maatregelen genomen. "Er circuleren opnieuw berichten op sociale media en we zijn op alles voorbereid", klink het. De Brusselse politie heeft intussen de steun gekregen van premier Alexander De Croo (Open VLD).
Politie voorbereid op nieuwe incidenten, buurt rond Anneessens houdt hart vast
Op verschillende plaatsen in Parijs en in tientallen Franse steden kwam het donderdagnacht opnieuw tot confrontaties tussen relschoppers en de politie. De aanleiding is nog steeds het overlijden van de 17-jarige Nahel, die tijdens een politiecontrole gedood werd in Nanterre.
Donderdag werd op sociale media opgeroepen om ook in Brussel samen te komen en daar de confrontatie aan te gaan met de politie, om op die manier te protesteren
"We waren daarop voorbereid en hebben snel mensen ter plaatse kunnen sturen", zegt de politie. "Zodra we zagen dat er jongeren aanwezig waren, hebben we ons opgesteld, wat ertoe geleid heeft dat er snel een heel aantal mensen konden ingerekend worden, en dat een aantal spullen die ze in brand wilden steken, mede dankzij de hulp van oudere buurtbewoners, niet in de vlammen opgingen."
'Zullen vanavond opnieuw aanwezig zijn'
De incidenten vonden onder meer plaats in en rond de Anneessenswijk en aan het Zuidstation. De politie pakte in de loop van de avond 64 personen op.
47 Minderjarigen en 16 meerderjarigen werden administratief aangehouden, en één minderjarige werd gerechtelijk aangehouden voor weerspannigheid en slagen en verwondingen ten aanzien van een politie-inspecteur, die daarbij gewond raakte. Die jongeman werd na verhoor vrijgelaten.
Intussen circuleren op sociale media opnieuw berichten waarin opgeroepen wordt om samen te komen en te protesteren. "We houden rekening met de mogelijkheid dat mensen opnieuw op straat zullen komen en zijn daarop voorbereid", aldus nog de politie. "We zullen vrijdagavond opnieuw aanwezig zijn in ons regionaal crisiscentrum om zo snel mogelijk op te treden indien nodig."
In de Artesiëstraat in Brussel en op het Grondwetplein in Sint-Gillis werd wel telkens één voertuig in brand gestoken. "Het was een echte vuurzee," klinkt het vrijdag in de Artesiëstraat.
De buurt komt er met de schrik vanaf. "Het gebeurt altijd hier rond het Anneessensplein," zegt een buurtbewoonster, waarmee ze verwijst naar eerdere rellen in de buurt. "We zijn het al een beetje gewoon," zegt ook een andere voorbijganger.
De buurt houdt alvast haar hart vast voor vanavond. "Ik ben bang voor de toekomst van mijn kinderen," zegt een andere buurtbewoonster.
Premier steunt Brusselse politie
Premier Alexander De Croo (Open VLD) steunt de politie in Brussel, die er volgens hem alles aan gedaan heeft om rellen zoals in Frankrijk te vermijden. "Ik heb gezien dat de Brusselse politie er alles aan gedaan heeft dat de zaken onder controle zouden blijven", zei De Croo aan de VRT voor de start van de tweede dag van de Europese top.
"Wat er gebeurt in Frankrijk, daar hebben wij eigenlijk niets mee te maken in ons land", aldus De Croo. "Dat soort relschopperij kunnen we niet aanvaarden. Ik geef mijn volledige steun aan de Brusselse politie om er alles aan te doen dat de zaken rustig blijven in ons land."
Op de top zelf is de Franse president Emmanuel Macron reeds vertrokken. Hij moet om 13 uur in Parijs een crisisvergadering voorzitten over de rellen, die al drie dagen aanhouden.
Lees meer over: Brussel , Politiek , rellen Nahel , Alexander De Croo , Brusselse politie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.