De Decker: 'Kazernes tot opvoedingscentra omvormen'

© brusselnieuws.be
10/03/2010
Ukkels burgemeester Armand De Decker (MR) vraagt om militaire gebouwen om te vormen tot opvoedingscentra voor recidiverende jonge daders. Militairen moeter er voor een autoritaire omkadering zorgen. De Franstalige jeugdmagistraten zien dat anders.

In Ukkel, waar De Decker burgemeester is, werd vorige vrijdag een toevallige passante doodgeschoten door een jonge overvaller. Jonge daders opsluiten in een gewone gevangenis heeft weinig zin, vindt Armand De Decker.

"Het is essentieel over centra voor heropvoeding, resocialisering en herscholing te beschikken. Zo kunnen we laten voelen wat de norm is, tonen dat er altijd iemand sterker is dan zijzelf en doen voelen dat de wet door iedereen moet worden gerespecteerd."

"Er zijn, geloof ik, honderden militaire gebouwen waar het ministerie van Defensie vanaf wil. Er zijn kazernes die als opvoedings-, opleidings-, en resocialiserings- en herscholingscentra kunnen dienen. Er zou een autoriteit moeten gelden die niet strenger is dan die die alle jonge Belgen hebben gekend die hun legerdienst hebben vervuld. Maar er zou wel discipline moeten bijgebracht worden en het respect van een aantal waarden."

De Decker wil een bootcamp voor honderd Brusselse jeugddelinquenten onderbrengen in een leegstaande kazerne. Hij wil ook dat militairen de opvoeding van de probleemjongeren in handen nemen. "Er zijn talrijke officieren en onderofficieren die klaar staan tot een dergelijke omkadering. Ze hebben hun hele leven discipline ingepeperd."

Ook in het residentiële Ukkel neemt het aantal gewelddadige overvallen hand over hand toe, zegt Armand De Decker. De gangsters zijn vaak erg jong. En ze voelen zich straffeloos. "95 procent van de minderjarigen die door mijn politie worden gearresteerd, worden dezelfde dag vrijgelaten. Ook als het multirecidivisten zijn. Dat kan niet blijven duren," aldus De Decker.

Jeugdmagistraten

De idee van bootcamps voor jeugddelinquenten bevalt de Franstalige jeugdmagistraten niet. "Als jeugdmagistraat vind ik dat je opvoeders niet door militairen kan vervangen. Ieder zijn job." Dat zegt Eric Janssens, de voorzitter van de Franstalige jeugdmagistraten.

Het aantal plaatsen in gesloten jeugdinstellingen is de afgelopen jaren fors gestegen, zeggen de Franstalige jeugdmagistraten. Maar opsluiten lost niet alles op.

"Als jongeren zware feiten hebben gepleegd, beslis ik makkelijk om ze op te sluiten. Maar altijd voor een korte termijn. Een jongere moet dan omkaderd worden, en verantwoordelijk gesteld worden. Het voordeel van jongeren is dat ze zich makkelijk aanpassen. Ze kunnen makkelijk een andere logica aannemen.

De Franstalige jeugdmagistraten wijzen erop dat de jeugddelinquentie globaal genomen daalt.

30 tot 70 procent hervalt
Ook Els Dumortier, jeugdcriminologe aan de VUB, gelooft niet dat bootcamps de oplossing zijn. "Men hoopt de jongeren door militaire dril normen en waarden bij te brengen maar de resultaten zijn niet to goed," zei de academica op FM Brussel. "30 tot 70 procent van de jongeren die naar bootcamps gaan, hervalt. De bootcamps die het beste scoren in onderzoeken zijn die waar ook geïnvesteerd wordt in pedagogische omkadering en nazorg. Het is zeker niet zo dat de strenge aanpak voor meer maatschappelijke veiligheid zorgt."

Deliquente jongeren opsluiten is vaak ook geen oplossing. "Opsluiting maakt het ook moeilijker om daarna opnieuw in de maatschappij te integreren."

Voor het plaatsgebrek is er volgens Dumortier wel een oplossing. "In de instellingen zitten veel jongeren uit een problematische opvoedignssituatie. Haal die eruit en maak plaats voor de jongeren die echt criminele feiten hebben gepleegd."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Ukkel , Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni