'De groei vertraagt en de rekeningen zullen nog komen'

BVR
© BRUZZ
18/11/2019

De Brusselse begroting voor 2020 is structureel in evenwicht. Dat zei bevoegd minister voor Begroting Sven Gatz (Open VLD) deze maandag in de commissie Financiën. “Niets van aan”, zegt oppositielid Alexia Bertrand (MR). “Het zogenaamde evenwicht wordt betaald met extra schulden én er komen heel wat begrotingstrucjes aan te pas.” Ook CDH en N-VA zijn kritisch.

Omdat het Rekenhof deze maandag te gast was in de commissie, mochten de parlementsleden ook al vragen stellen over de begroting voor 2020. Dat rekenhof had namelijk heel wat opmerkingen bij de begrotingen van 2018, 2019 en 2020.

Toch stelde minister Sven Gatz dat de begroting voor 2020 in evenwicht is. “Er wordt daartoe 220 miljoen euro bespaard bij de verschillende departementen”, zegt hij aan BRUZZ.

Wel geeft de minister aan dat er in het voorjaar nog aanpassingen zullen gebeuren die de politieke keuzes moeten financieren. “Dan bekijken we wat de budgettaire marge is voor bijvoorbeeld extra investeringen in sociale huisvesting, of het gratis maken van het openbaar vervoer voor -25-jarigen. Dan bekijken we ook waar we dat geld halen.”

Ook rekent de minister de 500 miljoen euro strategische investeringen – de renovatie van de tunnels, de uitbreiding van de metro en investeringen in trams en bussen – niet mee. "Die zullen ook een economisch effect hebben."

'Foute aannames'

“Dat de strategische investeringen er buiten worden gehouden, daar kan ik nog inkomen”, zegt oppositielid Alexia Bertrand aan BRUZZ. “Maar zelfs zonder die investeringen, is het geen begroting in evenwicht. Het evenwicht is namelijk gebaseerd op foute hypotheses.”

Ze verwijst onder meer naar het overschot van 60 miljoen euro van de gemeenten. “Dat komt van lokale besturen, je mag dat eigenlijk niet meetellen”, zegt ze.

“Daarnaast is er sprake van 'onderbenutting', een boekhoudkundige term. Het Gewest rekent er immers op dat het voor 2020 zo'n 240 miljoen euro minder zal besteden dan het begroot. Dat komt omdat het in 2018 zo eens 227 miljoen euro over had. "Maar het Rekenhof heeft intussen al meegeven dat de meeste van die begrote bestedingen gewoon naar 2019 verplaatst werden, dus toch moeten betaald worden”, aldus Bertrand.

Extra leningen

Het zijn boekhoudkundige trucjes, stelt Bertrand, die echter nog een ander bezwaar heeft.

“Ook om de lopende uitgaven te dekken, worden leningen aangegaan. "Dat blijkt toch uit de rekeningen voor 2019. Zo zijn de verwachtingen dat men voor 2019 geen 467 miljoen euro maar 950 miljoen euro zal hebben geleend. Veel meer dus dan de 470 miljoen euro enkel voor strategische investeringen.”

"Als men geen geld heeft, moet men geen gratis-politiek voeren."

Christophe De Beukelaer (CDH) over gratis MIVB voor -25-jarigen

Iets wat ook CDH-oppositielid Christophe De Beukelaer gezien heeft. "Men kondigt aan dat de MIVB gratis wordt terwijl men voor de kerntaken al geld moet lenen. Als men geen geld heeft, moet men die gratis-politiek niet invoeren", zegt De Beukelaer.

"Al die leningen doen de schuld oplopen", gaat hij verder, "en men stelt geen traject voor waarin men die schulden afbetaalt. Men zou nochtans de vele inefficiënte Brusselse structuren kunnen hervormen, een verkiezingsbelofte van alle regeringspartijen."

Tragere groei

Toch maakt minister Gatz zich sterk dat de begroting op orde is. “Vergeet niet dat Standard & Poor’s ons een goeie rating geeft”, stelt hij in de commissie. “Dat doen ze niet omdat ze ons zo sympathiek vinden.” Het maakt weinig indruk op Bertrand. “De groei vertraagt”, zegt Bertrand, “dat zegt de regering zelf. En de rekeningen zullen nog komen. We zullen dan wel zien.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , budget , begroting 2020 , begrotingstekort

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni