Ligt er vrijdag een regeerakkoord op tafel? De Brusselse coalitiepartners houden de lippen stijf op elkaar, maar de onderhandelingen zouden goed opschieten. BRUZZ keek vooruit wie naar alle waarschijnlijkheid in de nieuwe regering zal zetelen.
De grootste kanshebbers op een Brusselse regeringspost
Mobiliteit zou afgeklopt zijn, economie en werk ook, en dinsdag was er een marathonvergadering over de Brusselse netheid. De Brusselse formatiegesprekken verlopen de afgelopen week in sneltempo. Aan Vlaamse zijde zijn de bevoegdheden bij de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) inmiddels verdeeld, al wil geen van de drie partijen daar al iets over kwijt. De Franstaligen onderhandelen donderdag nog over de posten bij de Franse Gemeenschapscommissie (Cocof).
En dan lijkt het Brusselse regeerakkoord zo goed als rond. De onderhandelaars mikken nog altijd uiterlijk op de nationale feestdag op 21 juli om de regering te installeren.
Wie daarin zal zetelen? Minister-president blijft met zekerheid Rudi Vervoort (PS), die zichzelf opvolgt. De PS herhaalt dat zij volop verdergaan met de huidige coalitiepartners (Ecolo, Défi, Groen, Open VLD en One.Brussels). Dat de MR intussen betrokken is in de Waalse formatiegesprekken, verandert daar niets aan. "Wij blijven onderhandelen met wie we al aan tafel zaten", zegt hun woordvoerster Alisson Stevanoni.
Verder zijn er nog vier ministerposten te verdelen – twee Nederlandstalige, twee Franstalige – en drie staatssecretarissen. Een overzicht van de kanshebbers per partij.
Ecolo: Alain Maron
Ecolo krijgt één minister en één staatssecretaris in de Brusselse regering. Lijsttrekker Alain Maron zal die eerste post zo goed als zeker bekleden. Maron zetelt al tien jaar in het Brussels parlement en legde afgelopen legislatuur het Samusocialschandaal bloot. Hij was ook vier jaar gemeenteraadslid in Sint-Gillis, maar was geen kandidaat bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen.
In stemmenaantal zijn Barbara Trachte en Zoé Genot logische kanshebbers voor de functie van staatssecretaris, maar zij zouden volgens de Franstalige krant L’Echo niet in goede aarde vallen bij de partijtop. Genot kwam voor de verkiezingen nog in opspraak met een controversiële flyer waarin ze pleitte voor onverdoofd slachten en hoofddoeken aan het loket. Een derde optie is Magali Plovie, gemeenteraadslid in Vorst en zowat Ecolo's 'vaste invaller' in het Brussels parlement.
Groen: Elke Van Den Brandt
Als grootste Vlaamse partij leidt Groen de formatiegesprekken aan Vlaamse kant bij monde van lijsttrekker Elke Van Den Brandt. Zij wordt met grote zekerheid ook minister voor de Nederlandstalige groenen in Brussel.
Van Den Brandt zetelde de voorbije legislatuur in het Vlaams parlement, als verkozene voor Brussel. Ze hield zich vaak bezig met thema's op het vlak van welzijn en gelijke kansen.
Open VLD: Sven Gatz
Met maar één ministerpost moeten de Vlaamse liberalen kiezen tussen Guy Vanhengel en Sven Gatz. Vooral Gatz treedt tijdens deze formatie op de voorgrond, en wordt dus naar alle waarschijnlijkheid de liberale minister in de Brusselse regering. Vanhengel zou dan weer een functie als vicevoorzitter van het parlement beloofd zijn, schrijft L’Echo.
Sven Gatz was al minister van Brussel en Cultuur in de vorige Vlaamse regering, en was op 26 mei lijstduwer voor het Brussels parlement.
Défi: Bernard Clerfayt
Défi verliest één staatssecretaris in de Brusselse regering, maar behoudt een ministerpost. Schaarbeeks burgemeester Bernard Clerfayt lijkt de eerste keuze, want hij is nauw betrokken bij de onderhandelingen en is sterk begaan met de thema’s economie en werk. Die portefeuille had de partij al op zak in de vorige regering, onder Didier Gosuin, en wil ze graag behouden.
Al zou Clerfayt zijn burgemeesterssjerp moeten afgeven, wil hij in de regering stappen. Dat is nog niet zeker. Zelf zei hij voor de verkiezingen dat hij enkel voor het minister-presidentschap het Colignonplein zou verlaten. In dat geval zou Cécile Jodogne, een vertrouwelinge van Clerfayt, een logische keuze zijn voor Défi, want zij was al staatssecretaris in de vorige Brusselse regering. Ook parlementslid Joëlle Maison wordt genoemd, die tweede op de Défi-lijst stond bij de verkiezingen.
PS: Caroline Désir
De PS krijgt naast het minister-presidentschap nog een staatssecretaris in de Brusselse regering. De partij wil het genderevenwicht bewaren, dus de staatssecretaris wordt met zekerheid een vrouw.
Huidig staatssecretaris Fadila Laanan zou niet meer goed in de groep liggen, en heeft met de onregelmatigheden bij Net Brussel serieus averij opgelopen. Het is waarschijnlijker dat zij vervangen wordt door ofwel Caroline Désir ofwel Delphine Chabbert. Die eerste was tot voor kort schepen in Elsene en zetelt nu in de Kamer. Zij vertegenwoordigt de socialistische stemmen in het zuiden van Brussel, waar de PS minder electorale weerklank heeft en een sterk boegbeeld hen goed uitkomt.
Chabbert is dan weer een Franse nieuwkomer in het Brussels parlement, die nog maar net de Belgische nationaliteit verwierf. Zij was voordien directrice van de Franstalige Gezinsbond, maar zette als vierde op de lijst een goede score neer.
One.Brussels: Pascal Smet
De Vlaamse socialisten verliezen hun ministerpost, maar mogen één staatssecretaris kiezen. Die post zal naar alle waarschijnlijkheid naar Pascal Smet gaan. De huidige minister had met mobiliteit en openbare werken een zware portefeuille die hij niet zal kunnen behouden als staatssecretaris. Zijn nieuwe bevoegdheid is nog niet bekend.
Lees meer over: Brussel , Politiek , brusselse formatie , Brusselse regering , Brusselse regeringsvorming , Rudi Vervoort , Elke Van den Brandt , Bernard Clerfayt , Alain Maron
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.