De Lille: ‘Fusie gemeenten geen goed idee’
Thielemans stelde vorige week in Knack dat er volgens hem "in de toekomst tussen de zes en negen gemeenten zullen overblijven" in Brussel. Daarmee lanceerde hij een debat over de fusie van de gemeenten, lange tijd een taboe in Franstalige politieke kringen.
"Het voordeel van zijn uitlatingen is dat ze de deur openzetten voor een echte discussie over de structuur van Brussel. Maar dat betekent daarom nog niet dat het een goed idee is", stelt staatssecretaris De Lille zaterdag in een opiniestuk in De Morgen.
Volgens De Lille ligt het probleem niet in het aantal gemeenten, maar in het feit dat die te veel hun zin kunnen doen. "Op een klein grondgebied leidt dat dus tot snel tot absurde conflicten", stelt hij. "Het verandert niets aan de zaak of je dan negentien dan wel negen gemeenten hebt."
De Lille wil de gemeenten afschaffen en vervangen door kleine districten van 25 à 30.000 inwoners. "Die moeten zo dicht mogelijk bij de burger staan", zegt hij. "Brussel Stad, Anderlecht, Schaarbeek en Molenbeek hebben een bevolkingsaantal dat groter is dan veel gemiddelde Vlaamse centrumsteden. Dat is niet werkbaar wanneer je een lokaal bestuur wil zijn dat dicht bij de burger staat."
Opdelen dus, maar dat betekent wel het aantal politieke mandaten beperken en de bevoegdheden inperken. "Bijvoorbeeld identiteitskaarten afleveren,een vergunning geven voor een dakraam, of de straten vegen en putten vullen", zegt De Lille. "Al de beslissingen die een grotere of districtsoverschrijdende impact hebben, moeten door het Gewest genomen worden. Alleen zo zullen de bewoners lokaal beter en sneller bediend worden én kunnen we in het gewest een gecoördineerd beleid voeren."
Roex (SP.A): 'Sterke gemeenten versus zwak Gewest dreigt'
Ook Brussels parlementslid en kersvers Anderlechts schepen Elke Roex (SP.A) is blij dat er een debat wordt gevoerd, maar herinnert eraan dat SP.A wél kiest voor een echte fusie. "We kiezen voor een coherent Brussel. Met zes sterke gemeentes zoals Thielemans voorstelt enerzijds en een zwak Gewest aan de andere kant raak je niet ver. Dan werken de gemeenten nog meer tegen."
Op lokaal niveau wil Roex dan een aantal taken uitbesteden aan een niveau dat veel minder macht heeft dan de huidige gemeenten.
Het ziet er overigens niet naar uit dat de Brusselse politiek zelf snel in die richting evolueert. De werkgroep die zich over de interne stadshervorming buigt, trappelt momenteel ter plaatse zegt Roex, die er zelf deel van uitmaakt. "De partijen in die werkgroep waken erover dat er niets meer gebeurt dan wat in de zesde staatshervorming is afgesproken."
Lees meer over: Politiek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.