De Vlaamse inzet in Schaarbeek

Steven Van Garsse
© Brussel Deze Week
28/09/2006
Er zit ergens wel een grond van waarheid in: laat de Vlaamsvijandige houding van het Front Démocratique des Francophones (FDF) buiten beschouwing, en er valt wel te praten met die FDF'ers. De Brusselaars Didier Gosuin, Jean-Pierre Cornelissen, Didier Van Eyll (in zijn jonge tijd) en ook Bernard Clerfayt zijn FDF'ers die bewezen hebben dat ze het goed voorhebben met de stad. Zelfs Sven Gatz, toen nog bij de Volksunie, zag een gezamenlijk links-liberaal stadsproject met de FDF-frontman Didier Gosuin wel zitten.

Veel werk voor de boeg
In Schaarbeek hield Clerfayt een bescheiden charmeoffensief naar de Vlamingen door bijvoorbeeld op tvbrussel zijn kennis van het Nederlands niet weg te stoppen. Tijdens de gemeenteraden respecteert Clerfayt de tweetaligheid, en op de Vlaamse feestdag mag de Vlaamse vlag wapperen.

Dat wil niet zeggen dat Schaarbeek een paradijs is voor de Vlamingen. Verre van. Er is geen Nederlandstalige gemeenteschool, geen buitenschoolse opvang, geen kinderdagverblijf en er zijn geen vakantiestages voor Vlamingen. Wie van de sportaccommodatie gebruik wil maken, moet zich aansluiten bij een Franstalige sportclub. En ga zo maar door.

Voor een deel is dat historisch gegroeid, voor een deel is dat door het FDF-bestuur in stand gehouden. Toen de Vlaamse gemeenschap geld wou vrijmaken voor het lokaal cultuurbeleid, moest in de conventie expliciet worden opgenomen dat dat geld niet volgens de 300.000-norm mocht worden berekend. (De 300.000-norm, ook wel 'Brusselnorm', komt erop neer dat de Vlaamse Gemeenschap bij haar beleid driehonderdduizend Brusselaars tot haar doelgroep rekent.) De koudwatervrees ten aanzien van de Vlaamse gemeenschap is in Schaarbeek nog altijd wijd en zijd verspreid.

Even zag het ernaar uit dat de bouw van een nieuwe Nederlandstalige gemeenteschool in Schaarbeek - de laatste werd in de jaren 1970 door de toenmalige FDF-burgemeester Roger Nols gesloten - de inzet aan Vlaamse zijde voor deze verkiezingen zou worden, maar het thema is op de achtergrond beland. In de verschillende verkiezingsprogramma's is wel sprake van een tweetalige school, op de site van het rangeerstation Josaphat. En dat is wel heel verre toekomstmuziek.

Het valt af te wachten wat de Vlamingen in het bestuursakkoord uit de brand zullen kunnen slepen.
Dankzij de uitstekende score van Ecolo in 2000 mocht Luc Denys (Groen!) de Vlaamse schepenzetel overnemen van Edward De Jaegher (CD&V). Denys richtte een dienst Nederlandstalige Cultuur op, hij liet zich omringen door jonge en crea­tieve Vlamingen, en met het geld van het lokaal cultuurbeleid, uiteindelijk toch een bescheiden som, werden aardige projecten opgezet. Volgende week gebeurt dat zelfs samen met de Franstalige collega van Cultuur Georges Verzin (PRL). Nochtans zaten Verzin en Denys elkaar meer dan eens in de haren.

Denys is kandidaat om zichzelf op te volgen. Hij staat op de vierde plaats op de Ecolo-lijst en krijgt de steun van onder meer Adelheid Byttebier (Brussels parlementslid) en Albert Martens (professor emeritus aan de KU Leuven).

SP.A zet Bernadette Vriamont in, al jaren de voorzitter van het gemeenschapscentrum De Kriekelaar. Vriamont staat op 5 op de PS-lijst van Onkelinx. Die keuze kwam er niet zonder slag of stoot. Er ging binnen SP.A een bitse strijd aan vooraf tussen de nieuwe garde (aangestuurd vanuit het kabinet van Pascal Smet) en de traditionele SP.A'ers (met Walter Vermander als aanvoerder). Vriamont heeft niet zomaar ja gezegd om op de lijst van Onkelinx te gaan staan. Ze wil zich Vlaams kunnen profileren en wil na de verkiezingen niet met een kluitje in het riet worden gestuurd. Jo Van Hove en professor Koen Pelleriaux zijn de twee andere SP.A-kandidaten.

Ook CD&V waagt zijn kans in Schaarbeek. De Vlaamse christendemocraten hebben vandaag één vertegenwoordiger in de gemeenteraad: de voormalige schepen Edward De Jaegher, verkozen op de lijst van voormalig burgemeester Francis Duriau. Hij zal nu bij de lijstduwers op de CDH-lijst figureren. Op acht staat de jonge kandidate Sarah Nelen, en dat is zeker geen luxeplaats gezien het beperkte aantal zetels waarover CDH vandaag beschikt. Maar CDH zit in de lift, dus alles is nog mogelijk.

Even zag het ernaar uit dat burgemeester Clerfayt VLD een plaats zou gunnen op zijn lijst, maar de Vlaamse liberalen waren het lange wachten beu en komen op met een eigen lijst, aangevoerd door een nieuw gezicht: Laura Parret. Het is een lijst met achttien kandidaten, onder wie ook Europese liberalen.

Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen verzamelde Johan Demol van Vlaams Belang een pak stemmen, bijna evenveel als Bernard Clerfayt. Het is totaal onduidelijk of Demol, die toen kon profiteren van de naweeën van de affaire-Demol maar die vandaag volledig uit het gezicht is verdwenen, nu nog op dezelfde aanhang kan rekenen. Zijn rechterhand Patrick Sessler stapte uit het Vlaams Belang en is nu weer actief binnen Franstalig extreem rechts.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni