De Vlaamse inzet in Sint-Lambrechts-Woluwe

Steven Van Garsse
© Brussel Deze Week
28/09/2006
Er is eigenlijk maar één Vlaams strijdpunt in Sint-Lambrechts-Woluwe, maar wel een belangrijk: kan Danielle Caron Olivier Maingain van de burgemeestersstoel houden? Een voorbeeldje om aan te tonen dat de communautaire spanning te snijden is: op de nieuwjaarsreceptie dit jaar voor de senioren in Woluwe houdt FDF-schepen Isabelle Molenberg (spreek uit: molãbèr) een toespraak in het Frans. Een Vlaamse aanwezige van 82 vraagt of ze ook iets in het Nederlands kan zeggen, waarop schepen Molenberg de tachtigjarige de mantel uitveegt en zich afvraagt wat hij daar komt doen.

Georges De Smul: erop of eronder
Als het niet goed gaat op communautair vlak, dan is dat toch vooral een partijpolitieke kwestie. Want voor de naar schatting achtduizend Vlamingen in Sint-Lambrechts-Woluwe zijn er wél Nederlandstalige voorzieningen. Er is een kinderdagverblijf, en een Nederlandstalige basisschool die door de bevoegde Franstalige schepen zeker niet aan haar lot wordt overgelaten. De tweetaligheid onder het gemeentepersoneel valt mee, en het gemeenschapscentrum krijgt elk jaar 30.000 euro van de gemeente. Er zijn centra in Brussel die daar alleen maar van kunnen dromen.

Gevreesd wordt dat, als Maingain de plak zal zwaaien, er beknibbeld zal worden. Een voorbeeld: de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) huurt een paviljoen in het mooie Roode­beekpark, waarin het gelijknamige jeugdhuis ligt. De gemeente talmt echter met het verlengen van het huurcontract. Zal de VGC er nog welkom zijn zodra Maingain burgemeester is?

Met vier Nederlandstalige gemeenteraadsleden, drie voor CD&V en een voor Ecolo, zijn de Vlamingen tamelijk goed vertegenwoordigd in de gemeenteraad, maar een Vlaamse schepen is er niet. Als Danielle Caron burgemeester wordt, dan zit Georges De Smul op een gouden stoel. De afspraak is dat hij Vlaamse schepen kan worden. De Smul, een voormalige middenstander wiens vader nog burgemeester is geweest in een gemeente bij Gent, is heel bekend in de gemeente, onder meer door de geldinzamelingen die hij organiseert voor Artsen Zonder Grenzen en de ngo Born In Africa.

De Smul loopt het geld letterlijk bijeen. Hij neemt binnenkort deel aan zijn 180ste halve marathon en loopt dit jaar nog zijn 120ste marathon. De tijden die hij neerzet, zijn misschien niet meer zo scherp, maar het geld dat hij zo al heeft ingezameld is indrukwekkend.

Ook de Vlamingen van andere partijen op de lijst van Caron, Stefan Ector (VLD) en Véronique Rosiers (Groen!), steunen De Smul als Vlaamse schepen. SP.A staat niet op de lijst, maar steunt de lijst wel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni