Koopt de brandweer niet volgens het boekje, zoals blijkt uit een rapport van het Rekenhof? Volgens staatssecretaris Cécile Jodogne (Défi) dateren de problemen al van de vorige regering. Maar Vincent De Wolf (MR), die de kat de bel aanbond, is niet overtuigd. 'Jodogne bezorgde een rapport van het Rekenhof zelfs niet aan de regering,' zegt hij aan BRUZZ. 'Onbegrijpelijk.'
De Wolf: 'Boekhouding Brusselse brandweer in één woord: wanorde'
“Is de huidige toestand van de Brusselse brandweer veranderd sinds 2015? Ontegensprekelijk. Gaat alles er nu perfect aan toe? Neen.” Staatssecretaris voor Brandbestrijding Cécile Jodogne kwam woensdagnamiddag in het Brussels parlement tekst en uitleg geven bij de doorlichting van de brandweer door het Rekenhof. Daaruit was immers gebleken dat die bij het toekennen van contracten niet steeds de correcte procedures volgt.
'Chaotisch'
Volgens Jodogne dateren die problemen van de vorige Brusselse regering. De analyse van het Rekenhof behelst inderdaad enkel aanbestedingen toegekend tussen 2012 en 2015. De staatssecretaris verklaarde dat bij haar aantreden in 2014 de situatie bij de brandweer “op zijn minst gezegd chaotisch genoemd kan worden.” Vooral Ecolo, die de vorige bevoegde staatssecretaris leverde, moet zich volgens Jodogne aangesproken voelen.
De staatssecretaris klopte zich verder ook nog op de borst dat er onder haar beleid al grote stappen gezet werden. Een hervorming uit 2015 wordt momenteel geïmplementeerd. Dat alles ondanks een administratie die volgens Jodogne weigerachtig stond tegenover ingrijpende hervormingen.
Concreet wijst Jodogne erop dat er zich tegenwoordig één jurist voltijds bezighoudt met het opvolgen van openbare aanbestedingen. Sinds 2016 houdt een extern orgaan toezicht op onder meer de financiën van de brandweer en het correct naleven van de regels omtrent openbare aanbestedingen.
Met andere woorden: de uitwassen die aan bod komen in de analyse van het Rekenhof, kunnen vandaag niet langer plaatsvinden, aldus Jodogne.
De staatssecretaris was al in juni op de hoogte van het rapport, maar heeft dat nooit aan de regering bezorgd. Onbegrijpelijk.
'Wanorde'
Maar MR-fractieleider Vincent De Wolf is allesbehalve tevreden met het antwoord van Jodogne op zijn vragen. “De staatssecretaris geeft nu toe dat ze al in juli op de hoogte was van het rapport van het Rekenhof,” zegt hij aan BRUZZ. “Maar ze heeft daar nooit iets mee gedaan. Jodogne heeft de aanbevelingen zelfs niet aan de regering bezorgd. Dat is onbegrijpelijk. Om de situatie in één woord samen te vatten: de boekhouding van de brandweer is een wanorde.”
Dat Jodogne de MR verwijt een vertrouwelijk en voorlopig rapport van het Rekenhof openbaar te maken, raakt De Wolf zijn koude kleren niet. “Dat is de taak van het parlement.”
De Wolf stelt nu voor om een bijzondere commissie op te richten naar de problemen bij de brandweer. Al staat hij voorlopig nog alleen met die vraag. De andere partijen reageren terughoudender, en willen eerst vertegenwoordigers van het Rekenhof naar het parlement uitnodigen. Enkel N-VA en Vlaams Belang gaan verder. Zij pleiten voor de oprichting van een onderzoekscommissie naar de kwestie, zoals die er eerder dit jaar al naar het Samusocialschandaal kwam.
'Brandweer levert uitstekend werk'
Over één punt waren alle fracties in het Brussels parlement het in ieder geval eens: de kritiek op de leiding van de brandweer mag niet op de hals van de brandweerlui zelf terechtkomen. “Zij leveren uitstekend werk,” klinkt het unaniem.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.