Bianca Debaets portretfoto

Debaets: 'Breng Brusselse intercommunales onder gewestelijk beheer'

© Belga
25/06/2017

Brussels Staatssecretaris en CD&V-gemeenteraadslid in de oppositie in Brussel Bianca Debaets roept op om Brusselse intercommunales als Vivaqua onder beheer te brengen van het Brussels Gewest. Dat doet ze nadat BRUZZ vrijdag onthulde dat vier bestuurders bij Vivaqua ook dit jaar opnieuw ruim 65.000 euro verdienen. Vincent De Wolf (MR) vindt dat echter geen goed idee.

Na het Samusocial-schandaal zijn nu de hoge vergoedingen bij Vivaqua het onderwerp. De Algemene Vergadering van de intercommunale nam op 1 juni de beslissing dat de vier bestuurders ook in 2017 een slordige 65.000 euro krijgen als vergoeding. Onder die bestuurders ook aftredend Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS).

"De hoge vergoedingen voor de bureauleden van Vivaqua zijn niet te verantwoorden", aldus Bianca Debaets. "Ik roep daarom op om, net als in Vlaanderen, intercommunales als Vivaqua onder gewestelijke beheer te brengen. Parallelle circuits zoals bureauvergaderingen naast raden van bestuur worden hierdoor overbodig."

Versterken van het gewest
In Vlaanderen vallen de intercommunales nu al onder voogdij van het Vlaams Gewest en daar ziet CD&V Brussel wel heil in. De Brusselse intercommunales onder voogdij van het Brussels Gewest plaatsen, biedt ook een aantal voordelen stelt Debaets.

Zo worden vergoedingen voor bestuursleden beperkt tot 120 euro per zitting, kan de Inspectie van Financiën controle uitoefenen, is er toezicht van een regeringscommissaris en is het een eerste concrete stap in het versterken van het gewest ten voordele van de 19 gemeenten, die zich vaak opstellen als lokale baronieën.

Kadaster omvat intercommunales niet
Voor de Franstalige partijen Défi, Ecolo en cdH is het tijd dat er transparantie komt over de vergoedingen, in bijzonderheid bij Vivaqua. Zo lieten ze zaterdag weten in reactie op de nieuwe onthullingen.

Fabian Maingain, Brussels parlementslid en fractieleider voor Défi in de Stad Brussel, betreurt dat het kadaster van betaalde mandaten die afhangen van de Stad Brussel - een document beloofd door de meerderheid PS-MR-Open Vld - "vreemd genoeg" de mandaten in de intercommunales niet omvat.

"Deze week nog zal ik aan de toekomstige burgemeester vragen dat het kadaster zal herzien en aangevuld wordt met deze structuren."

MR is tegen
Maar het idee van Debaets kan niet overal op goedkeuring rekenen. Vincent De Wolf, fractieleider voor MR in het Brussels Parlement, zegt dat het idee van Viaqua onder gewestelijke bevoegdheid te plaatsen "absoluut niet kan ondersteund worden."

"De activiteiten van Vivaqua, zoals het produceren en verdelen van drinkbaar water en het reinigen van gebruikt water, verspreiden zich tot ver buiten de Brusselse grenzen. In Vivaqua zitten vandaag 38 steden en gemeenten."

De MR herinnert wel aan de voorstellen rond openbaar bestuur die de partij zelf al op tafel legde. "De MR legde al op 2 februari voorstellen op tafel om het Gewest volledige inzage te geven in alle vergoedingen van bestuurders bij intercommunales en hun afgeleide structuren en de vergoedingen bij gemeentelijke vzw's."

Hoe transparant is het beleid?

De Brusselse overheden lappen de nochtans wettelijk verplichte openbaarheid van bestuur geregeld aan hun laars. De oppositie, het gerecht, noch de media lijken in staat om daar veel tegen in te brengen. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek , Hoe transparant is het beleid?

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni