Een petitie die het behoud en het onderhoud van de verzamelingen van het Legermuseum in Jubelpark eist, heeft inmiddels al 8.500 handtekeningen. De initiatiefnemers vrezen ook dat de collectie stilaan naar Vlaanderen zal verdwijnen. "De belangrijkste collectie blijft in Brussel", reageert de woordvoerster van minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA). Veel details over het toekomstige War Heritage Institute kan ze echter niet kwijt.
Defensie zegt Legermuseum te hervormen om erin te kunnen investeren
Door de hervormingsplannen van minister Vandeput zal het Legermuseum worden opgenomen in het nog uit te bouwen War Heritage Institute. "Dat is trouwens opgericht met het akkoord van de gewesten en gemeenschappen", zegt Laurence Mortier, de woordvoerster van de minister. Dat instituut wil opdrachten en middelen van verschillende federale organisaties die nu los van elkaar werken, bijeenbrengen. De instelling krijgt een plaats in het Legermuseum en moet de herinnering aan de voorbije oorlogen, waarbij Belgen betrokken waren, levend houden.
De initiatiefnemers van de petitie vrezen echter dat door de hervorming vooral verzamelingen verwijderd zullen worden uit het Jubelpark. Iets wat volgens hen de Legermusea in Brasschaat en Leopoldsburg ten goede zou komen, de thuisbasis van respectievelijk Jan Jambon (N-VA) en Wouter Beke (CD&V). Een bijkomstige vrees daarbij is dat volgens het Topstukkendecreet van 2004 "elk voorwerp definitief in Vlaanderen kan worden geblokkeerd als het zich daar vier jaar bevindt."
'Lokale sites en concessies'
De woordvoerster ontkent niet dat ook "lokale sites" collecties militaire items zullen tentoonstellen, maar ze benadrukt dat "de belangrijkste collectie in Brussel blijft."
"De hervorming is juist nodig om de collectie te beschermen, om het Legermuseum aan te passen aan de moderne noden. Een van de eerste dingen die we gaan doen bijvoorbeeld, is het dak van het Legermuseum herstellen. Dat moet dringend gebeuren."
Mortier zegt dat de hervorming nog volop bezig is en kan geen verdere details verschaffen. Zo is het aantal lokale sites nog niet afgebakend, al zijn het er zeker "meer dan drie". "We gaan ook met concessies werken."
Eerder berichtte BRUZZ dat Defensie een privépartner zocht om het Legermuseum mee uit te baten. Die deal is nog niet gesloten, zegt Mortier. "Dat zal in de komende maanden duidelijker worden."
Lees meer over: Politiek , Cultuurnieuws
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.