De politiezone Zuid werkt nauw samen met netheidsdiensten om het historisch centrum van Anderlecht opnieuw leefbaarder te maken.

In de Anderlechtse afdeling van de politiezone Zuid zijn 5 van de 6 directiefuncties ingevuld door een Nederlandstalige. Voor Défi is dit van het goede te veel.

De aanstelling van Kathleen Calie als directeur van de afdeling Anderlecht in de politiezone Zuid valt niet in goede aarde bij gemeenteraadslid Alain Kestemont (Défi). Vijf van de zes directiefuncties daar zijn nu immers ingevuld door Nederlandstaligen, net zoals ook de algemene directie van de zone volledig op de Vlaamse taalrol staat. “Maar moeten we mensen kiezen op basis van taal, of op basis van competenties,” vraagt SP.A-schepen Elke Roex zich af.

“Een buitensporige vervlaamsing van de politiezone”, zo citeert La Dernière Heure het Anderlechtse gemeenteraadslid Alain Kestemont (Défi) dinsdag. Aanleiding voor deze uitspraak is de aanstelling van Kathleen Calie als directeur van de eerste afdeling van de politiezone Zuid, die grosso modo overeenkomt met de gemeente Anderlecht. Zij is namelijk Nederlandstalig, net zoals de vier cheffen van de wijkcommissariaten in de gemeente. Alleen de adjunct van Calie is Franstalig.

Ook de algemene leiding van de politiezone, bestaande uit chef ad interim Patrick Evenepoel en zijn adjunct, is Nederlandstalig. Dit bevestigt woordvoerder Marie Verbeke aan BRUZZ. “Maar zij zijn allemaal, stuk voor stuk, perfect tweetalig,” benadrukt ze. “Op het terrein stelt zich geen enkel probleem wat betreft de communicatie met deze directeurs.”

Politiek gemotiveerd

Voor de Anderlechtse schepen Elke Roex (SP.A) stelt het gemeenteraadslid bovendien de verkeerde vraag. “Die zou moeten zijn: kiezen we op basis van taal of op basis van competenties? Deze mensen zijn perfect bekwaam om hun job uit te voeren.”

De reden waarom Kestemont hier toch een punt van maakt is daarom politiek van aard, denkt de schepen. “Hij wil het probleem communautariseren,” zegt ze. “Want als het gaat over taalonevenwichten, zijn er in 99 procent van de gevallen te veel Franstaligen. Dus als we dit debat gaan voeren, dan moeten we het over alles hebben en niet alleen over deze ene politiezone waar er nu plots te veel Nederlandstaligen zouden zijn.”

Goedkeuring van politieraad

Ook Walter Vandenbossche, die tot voor kort voor CD&V in de politieraad zetelde, spreekt van een eenzijdige voorstelling van de feiten. “Er is niet alleen een Anderlechtse afdeling,” aldus het gemeenteraadslid. “Die zijn er ook in Vorst en Sint-Gillis (de twee andere gemeenten van de politiezone Zuid). Als we deze mee in rekening brengen, is het onevenwicht veel minder uitgesproken.”

Vandenbossche pleit daarnaast voor een beleid van actieve tweetaligheid. “Het grote probleem was lange tijd dat een Nederlandstalig slachtoffer niet terecht kon bij een Franstalige agent, of omgekeerd. We zien nu dat er een evolutie aan de gang is naar meer tweetaligheid binnen het korps en dat de politieke wil om dat te bewerkstelligen aanwezig is.”

Niet onbelangrijk hierbij is dat het aan de politieraad – samengesteld uit gemeenteraadsleden van de verschillende gemeentes – is om elke aanstelling goed te keuren. Ook Kestemont maakt deel uit van dat orgaan. “Het verbaast mij daarom dat ik dit in een krant moet lezen want tijdens de laatste zittingen heeft hij van die oververtegenwoordiging nooit een punt gemaakt,” aldus Vandenbossche.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Sint-Gillis , Vorst , Politiek , Alain Kestemont , Elke Roex , Walter Vandenbossche , politieraad , politiezone Zuid

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni