Défi verdedigt akkoord over hoofddoek: 'Genoeg garantie op neutraliteit'

SVG
17/06/2021

Défi-voorzitter François De Smet verdedigt het akkoord dat binnen de regering is gevonden over de neutraliteit bij de MIVB. "Het was kiezen tussen een onzekere uitkomst van een beroep of de neutraliteit. Wij hebben voor de neutraliteit gekozen," zegt De Smet.

Défi stond als regeringspartij het meest onder druk in de crisis over het hoofdoekvonnis bij de MIVB. Voorzitter François De Smet had immers laten verstaan dat Défi de regering zal verlaten als er gemorreld wordt aan de neutraliteit binnen de MIVB. Défi vond ook dat de MIVB in beroep moest gaan tegen de beslissing van de Arbeidsrechtbank.

Wat er vandaag uit de bus is gekomen, lijkt evenwel op een nederlaag voor Défi. Hoofddoeken zullen kunnen, weliswaar in de backoffice, maar vooral: de MIVB gaat niet in beroep tegen het vonnis. Défi is dan ook de schietschijf van de oppositie, onder meer van de MR.

'Eerbaar akkoord'

Maar Défi-voorzitter François De Smet vindt het een eerbaar akkoord. "Het was kiezen tussen een onzekere uitkomst van een beroep of de neutraliteit. Wij hebben voor de neutraliteit gekozen," zegt hij op twitter.

Hij wijst erop dat het verbod op het dragen van religieuze tekens de algemene regel blijft. Dat er uitzonderingen mogelijk zijn, maar niet voor wie in contact komt met het publiek of voor autoriteitsfuncties.

De MIVB zal nu, in overleg met vakbonden, een reglementswijziging starten.

Défi heeft ook, naar eigen zeggen, kunnen bekomen dat het Beheerscomité over juridische kwesties en over het arbeidsreglement alleen nog beslissingen neemt in unanimiteit.

"Het was kiezen tussen een onzekere uitkomst van een beroep of de neutraliteit. Wij hebben voor de neutraliteit gekozen"

François De Smet

De Smet: "De MIVB zal een lijst maken met de uitzonderingen op het verbod op dragen van religieuze tekens maar die lijst zal met unanimiteit moeten worden goedgekeurd door het Beheerscomité van de MIVB, waarin Défi zetelt."

"We kunnen zo vermijden dat we in de minderheid worden gesteld. We hebben in elke beslissing een grendel in handen." Dat is een belangrijke verandering ten opzichte van enkele weken geleden toen het Beheerscomité bij eenvoudige stemming had beslist om niet in beroep te gaan.

De Smet zegt tot slot ook dat hij tevreden is dat er een wettelijk kader komt voor de strijd tegen bekeringsijver (proselitisme). "Dat is bij mijn weten de eerste keer dat dit probleem erkend wordt en waartegen maatregelen komen. Dat is een moedige beslissing van de Brusselse regering."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni