‘Dit mag geen loketten-kwestie worden’

Steven Van Garsse
© Brussel Deze Week
27/05/2015

Het gemeentebestuur van Sint-Lambrechts-Woluwe geeft twee aparte informatiebladen uit, in het Nederlands en in het Frans. Zowel de Vaste Commissie voor Taaltoezicht als voogdijminister Rudi Vervoort (PS) wijzen op de onwettelijkheid. Vraag is of burgemeester Olivier Maingain (FDF) zich daar ook maar iets van aantrekt.

Het gemeentebestuur gaat twee keer zijn boekje te buiten: gemeentepublicaties moeten tweetalig zijn, en de gemeente mag geen Nederlandstalige adressen gebruiken, want dat is een verkapte talentelling.

De démarche van Maingain is vervelend nieuws voor het gemeenschapscentrum Op Weule dat op een constructieve manier wil samenwerken met het gemeentebestuur. “We hebben hier klachten over gekregen van bewoners,” zegt voorzitter Kurt Deswert, “en hebben Maingain laten weten dat we hier niet mee akkoord gaan. Hij heeft ons voorgesteld om het Nederlandstalig gemeenteblad te fuseren met ons maandblad Vlam. Daar kan natuurlijk geen sprake van zijn. Dat hebben we Maingain ook gezegd.”

Je bent enkele weken geleden door Maingain uitgenodigd.
Deswert: “Ja. Wij waren met twee, Carlos Verplaetsen en ik. Zij waren met vijf. Naast Olivier Maingain en zijn kabinetschef ook nog schepen Xavier Liénart, schepen Monique Louis en de gemeentesecretaris. Hun redenering is de volgende: de Vlamingen zijn een van de vijftien gemeenschappen in de gemeente, naast de Spaanse, de Duitse, enzovoort.”
“We hebben geantwoord dat de instellingen in Brussel anders in mekaar zitten en dat de wet op de bestuurstaal nageleefd moet worden.”
“Ik heb Maingain ook gezegd dat ik hoop dat de jaren 1970 voorbij zijn. En heb gevraagd waarom in Sint-Lambrechts-Woluwe niet mogelijk is wat in Schaarbeek wel kan. Daar is het informatieblad wél tweetalig.”
“Op het einde van het gesprek heb ik hem het Manifest van de Nederlandstalige Brusselaar gegeven. Dat leek hij wel sympathiek te vinden.”

Hoe moet het nu verder?
Deswert: “Wij hebben de sleutel niet in handen. Het is het gemeentebestuur dat op zijn stappen moet terugkomen. Het probleem is dat er weinig sanctiemogelijkheden zijn. Minister-president Vervoort kan de gemeentelijke uitgave voor de publicaties in de jaarrekening schrappen. Veel meer is niet mogelijk. En natuurlijk kunnen we hier spel van maken, maar ik wil vooral een oplossing. Het mag geen lokettenkwestie worden.”

Bemoeilijkt dit de samenwerking met de gemeente?
Deswert: “Ik heb de indruk dat de gemeente dit dossier gescheiden houdt van andere Nederlandstalige dossiers. De bibliotheek is erkend, dus dat is een grote stap voorwaarts. Verder is er nog de renovatie en uitbreiding van de gemeenteschool. Het geld is beschikbaar, maar de gemeente moet nu met plannen komen. Dat dossier sleept aan.”

Een gemeenschapscentrum dat een politieke statement inneemt is eerder uitzonderlijk in Brussel.
Deswert: “We kunnen niet anders. De wet is overtreden. Maar ik zou me hier liever niet mee moeten bezighouden. Ik heb wel andere katten te geselen. Het gemeenschapscentrum is onderbemand, er ligt veel werk op de plank. Laten we onze energie hier niet aan verspillen. Dat heb ik Maingain ook laten weten.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Lambrechts-Woluwe , Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni