Dupuis (PS) wil huurprijzen reguleren

Steven Van Garsse
© Brussel Deze Week
26/10/2006
Federaal minister Laurette Onkelinx (PS) wil de huurprijzen in toom houden: als de gewesten dat willen, dan kunnen ze vragen om de huurprijzen te bevriezen. De Brusselse staatssecretaris voor Huisvesting Françoise Dupuis (PS) ging gretig op het aanbod in, maar deze week zwakte ze haar standpunt alweer af.

Wonen is naast werk een absolute prioriteit voor de Brusselse regering. Federaal minister van Justitie Laurette Onkelinx (PS) helpt een handje met enkele nieuwe maatregelen die vorige week bij de opening van het parlementair jaar bekend werden gemaakt. Onkelinx wil vooral de huurders beter beschermen. Verhuurders moeten in de toekomst de gevraagde huurprijs duidelijk afficheren, zodat ze niet langer willekeurig contracten kunnen afsluiten. De registratie van het huurcontract, nu al verplicht maar zelden uitgevoerd, zal in de nabije toekomst gratis zijn en onder de verantwoordelijkheid van de verhuurder vallen. De huurwaarborg mag niet meer dan twee maanden huur bedragen, en de betaling ervan zal gespreid kunnen worden in de tijd. Toch draaide de discussie vooral om de huurprijzen. Nu speelt (vooral) de vrije markt. Door sociale woningen en middenklassewoningen te bouwen, kan de overheid die gedeeltelijk onder de knoet houden. Daarnaast kunnen - sinds de Huurcode van PS-staatssecretaris Alain Hutchinson uit de vorige regeerperiode - de excessen op de woningmarkt makkelijker worden aangepakt.

Blokkering
Maar de PS, de grootste partij in Brussel, wil meer: een controle over de huurprijzen op de privémarkt. Dat kan binnenkort. De gewesten kunnen aan de federale regering vragen om de huurprijzen te bevriezen. Dat gebeurt na advies van een van de lokale huurcommissies die sinds een jaar kunnen worden opgericht en die bemiddelen tussen eigenaar en huurder. Maandag zei de Brusselse staatssecretaris Françoise Dupuis (PS) op de regionale zender Télé Bruxelles dat Brussel direct een conventie wil aangaan met de federale regering om de huurprijzen te blokkeren zodra dat kan. Later op de week, op dezelfde zender, klonk het iets minder stellig. Dupuis vindt nog steeds dat de hoge huurprijzen het moeilijk maken om menswaardig te wonen in de stad en dat het goed zou zijn om richtprijzen te hanteren in een door de overheid gereguleerde huurmarkt.
Zover is het dus nog lang niet. Zo geraken de huurcommissies maar moeilijk uit de startblokken. Voor de zomer werd de eerste huurcommissie voor de Vijfhoek opgericht, maar die heeft nog geen enkel dossier behandeld. Er is wel een indicatief rooster opgesteld met richtprijzen, maar eigenlijk valt daar niet veel mee aan te vangen. Als de eigenaar op zijn strepen staat en vindt dat de prijs die hij vraagt, gerechtvaardigd is, dan heeft de huurder geen poot om op te staan.

De PS heeft in de federale regering geprobeerd dit te verhelpen, door een algemene huurblokkering in te voeren voor heel België. Zonder succes. De liberalen (MR, VLD) zijn tegen, maar ook SP.A vindt een huurblokkering geen goed idee. Het compromis, een plaatselijke huurblokkering als de huurcommissies dat vragen, lijkt in Vlaanderen (waar VLD, CD&V en SP.A besturen) een doodgeboren kind, zo bleek vorige week in het Vlaams parlement. Het is nu afwachten of de Brusselse regering (met aan Vlaamse kant ook VLD, CD&V en SP.A) de stap wel zal zetten, en of de federale regering (met VLD en MR als tegenstanders), daarop zal ingaan. De federale regering moet hiervoor immers toestemming geven.

Fiscale beloning
Het Eigenaarssyndicaat is niet gediend van de nieuwe maatregelen van de federale regering. Door de lage interesten bij een woonkrediet is de huurmarkt de laatste jaren een stuk minder aantrekkelijk voor investeerders. Wie kan, koopt in plaats van te huren. Als de overheid zich te veel met de huurprijzen gaat bemoeien, dan stort die markt in elkaar, argumenteren de eigenaars. Ze zijn ook gekant tegen een inperking van de huurwaarborg tot maximaal twee maanden huur. Het neemt vaak meer tijd in beslag om een huurder die zijn huur niet betaalt, uit de woning zetten.

De Bond voor het Recht op Wonen (BROW) verwacht niet veel heil van de huurblokkering. "Het is helemaal geen nieuw idee," zegt Werner Van Mieghem van de BROW. "Sinds de Eerste Wereldoorlog is de vrije huurprijsbepaling al zeventig keer ingeperkt of geblokkeerd. Wanneer de overheid een blokkering aankondigt, gaan de huurprijzen omhoog nog voor de blokkering is ingevoerd. Als de blokkering, die beperkt is in de tijd, afloopt, gaan de prijzen weer omhoog. De maatregelen zijn dus een maat voor niets."
Voor de BROW is er dan ook maar één echte oplossing: geef een fiscale beloning aan verhuurders die een correcte huurprijs hanteren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni