Ecolo en Groen verstevigen in aanloop naar de verkiezingen van 2018 en 2019 de samenwerking. “Dit is niet vrijblijvend,” zeggen de lokale partijvoorzitters Bart Dhondt (Groen) en Arnaud Pinxteren (Ecolo).
Ecolo en Groen: ‘We zijn nu haast één partij’
De hoofdstedelijke afdelingen van Ecolo (Franstalig) en Groen (Nederlandstalig) kregen van hun nationale hoofdkwartieren de opdracht om te gaan naar een verdere integratie. Brussel fungeert daarbij als laboratorium voor wat misschien ooit een volledige fusie kan worden van Ecolo en Groen.
“We hebben hier zondag het startschot voor gegeven op een gemeenschappelijke vergadering in Watermaal-Bosvoorde,” zegt Arnaud Pinxteren van Ecolo. “Het enthousiasme was groot.”
Een grote verrassing is deze démarche niet. Enkele jaren geleden lekte al een nota van Ecolo waaruit bleek dat sommigen Franstalige groenen overtuigd zijn van het belang van één groene partij in dit land. Ecolo-coryfee Olivier Deleuze herhaalde deze wens vorig jaar.
Beide partijen werken in de Kamer al samen in één fractie. Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen, in 2012, werden overal Ecolo-Groen-lijsten ingediend. Ook in het Brussels parlement wordt schouder aan schouder aan politiek gedaan.
“We gaan nu een stap verder,” zegt Bart Dhondt. “Het is niet alleen een samenwerking van parlementairen en fracties, maar van de hele partij. Van de partijleden dus.”
Beide partijbesturen gaan voortaan regelmatig samen vergaderen en tekenen, in aanloop naar de verkiezingen van 2018 en 2019 een gezamenlijk inhoudelijk traject uit. “Dat raakt aan het hart van de partij,” zegt Dhondt. “De politieke productie zal in Brussel de komende jaren (gedeeltelijk, SVG) door Ecolo en Groen samen gebeuren.”
Ecolo en Groen hebben beslist om rond drie thema’s samen te werken en gemeenschappelijke standpunten uit te werken: ‘stad op kindermaat’, ‘gezond Brussel’ en ‘Brussel werkt’. Net zoals andere partijen willen Ecolo en Groen ook de band aanhalen met het middenveld. “Niet alleen politici zijn om de stad bekommerd,” zegt Dhondt.
Maar wat is de unique selling proposition. Partijverbreding gebeurt overal? Dhondt: “Uniek is onze samenwerking over de taalgrenzen heen. Bij de andere partijen zit er vaak een haar in de boter. Of het nu over SP.A en PS gaat, of over CD&V en CDH. Dat merk ik genoeg in de gemeenteraad van Brussel-Stad (waar Dhondt lid van is, SVG).”
De thematische samenwerking die Ecolo en Groen nu van start laten gaan lijkt wel een mager beestje in vergelijking met een echte partijfusie waar Deleuze vorig jaar nog voor pleitte. Dhondt ontkent dit: “Voor de partijwerking is dit baanbrekend.” Pinxteren: “Er kunnen ook andere initiatieven uit ontstaan. Waarom het niet makkelijker maken om meteen van beide partijen lid te worden bijvoorbeeld?”
Elke politiek analist zal bij het woord samenwerking meteen ook kijken naar waar beide partijen grondig van mening verschillen. Dhondt en Pinxteren ontkennen niet dat zulke spanningen bestaan. Bijvoorbeeld rond de Vlaamse zorgverzekering, waar Groen voorstander van is, en Ecolo zich van afkeert.
Er was bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 binnen Ecolo ook één en ander te doen over het mooie resultaat dat de leden van Groen op de Ecolo-Groen lijsten konden binnenhalen. Waardoor tal van Ecolo-leden naast een zitje grepen.
Pinxteren: “Daar waren spanningen, dat klopt. Maar wij zijn een progressieve partij. We denken resultaatgericht. Zijn er spanningen, dan zullen we die samen oplossen.”
Lees meer over: Politiek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.