De Franstalige groenen verliezen opnieuw terrein in Brussel. Dat blijkt uit een peiling van Het Laatste Nieuws, RTL en Le Soir. Ecolo moet nu niet alleen PS en MR laten voorgaan, maar ook PTB.
Ecolo krijgt klappen in nieuwe peiling
De peiling baseert zich op de kiesintenties van meer dan 2.600 volwassen Belgen, waarvan 601 Brusselaars. Mochten het morgen verkiezingen zijn, dan zou nog 13 procent van die Brusselaars voor Ecolo stemmen. Bij de laatste Kamerverkiezingen van 2019 was dat nog 21,6 procent (samen met Groen).
Maar ook sinds de vorige peilingen blijft Ecolo populariteit verliezen: in september zei nog 15,6 procent van de Brusselaars dat ze voor de groene partij zou stemmen. In maart was Ecolo zelfs nog de grootste partij in Brussel.
PS (21,6 procent) en MR (20,3 procent) blijven aan kop in de peiling. En voor het eerst klimt ook PTB boven Ecolo uit: 16,1 procent van de kiezers zou voor de uiterst linkse partij willen stemmen.
Défi blijft hangen rond 10 procent en Les Engagés klimt lichtjes naar 6,1 procent.
Bij de Nederlandstalige partijen blijft N-VA (2,8 procent) de grootste partij, gevolgd door Vlaams Belang (2,5 procent) en CD&V (1,8 procent), al moeten die cijfers met enige voorzichtigheid gehanteerd worden omwille van de foutenmarge.
De Croo populairste politicus
Le Soir wijt het dalend succes van de groenen onder meer aan het mobiliteitsplan Good Move. De uitrol van dat plan zorgde in verschillende gemeentes voor fel protest. Dat uit zich ook in de populariteit van de groene politici. Op de vraag wie men graag een rol ziet spelen in de Brusselse politiek, eindigen mobiliteitsminister Elke Van den Brandt (Groen), minister van Leefmilieu Alain Maron (Ecolo) en Ecolo’s partijvoorzitster Rajae Maouane helemaal onderaan in de top 30.
De liberalen stijgen dan weer in populariteit: premier Alexander De Croo (Open VLD) staat nu op kop in Brussel, Sophie Wilmès (MR) volgt op plaats twee en buitenlandminister Hadja Lahbib (MR) klimt naar plaats vijf. Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) zakt het meest in de ranking: hij eindigt op plaats 16, terwijl dat in september nog zeven plaatsen hoger was. Regeringsleden Sven Gatz (Open VLD) en Pascal Smet (one.brussels-Vooruit) halen de top 30 niet.
Vlaanderen: Vlaams Belang op kop
In Vlaanderen is het de extreem-rechtse partij Vlaams Belang vandaag de grootste partij. Meer dan een kwart (25,5 procent) van de kiezers zou er op stemmen, mochten het nu verkiezingen zijn. Dat is vier procentpunten meer dan bij de vorige peiling van september. Ook N-VA stijgt nog licht naar 22 procent van de stemmen. De Vlaams-nationalistische partijen behalen, volgens deze peiling, ook een comfortabele meerderheid in het Vlaams parlement.
Het socialistische Vooruit zou 16,1 procent van de stemmen halen, CD&V nog 9,6, Open VLD 9,3 en Groen 8,7. In Vlaanderen is PVDA de kleinste partij met 7,4 procent van de stemmen.
Volgens berekeningen van politoloog Pascal Delwit (ULB) behoudt Vivaldi, volgens deze peiling, haar meerderheid in het federale parlement.
Lees meer over: Brussel , Politiek , Ecolo , De Grote Peiling , politieke peiling , PTB-PVDA