Evere in cijfers

Steven Van Garsse
© Brussel Deze Week
04/10/2012
Met een gemiddelde huurvraagprijs van 1.591 euro voor een huis en 1.069 euro voor een appartement is de gemeente er noch voor de armen, noch voor de echt rijken. Dat heeft onder meer te maken met de bebouwing, die vooral naoorlogs is. Er zijn nauwelijks villa's en heel veel appartementen.

Tussen 1992 en vorig jaar zijn er 2.700 appartementen bijgebouwd. Dat is een stijging van de bebouwing met bijna twintig procent. Het aantal inwoners in Evere is dan ook de laatste tien jaar evenredig gestegen (+ 25 procent).

Evere scoort goed op het vlak van sociale woningen. Er zijn er 2.372, of 16 procent van het woningpark. Daarmee staat Evere op de derde plaats, na Brussel-Stad en Watermaal-Bosvoorde. Evere kijkt intussen wel aan tegen een verarming van de bevolking. Het aantal leefloners is tussen 2005 en 2010 gestegen van zevenhonderd naar bijna duizend. Voorlopig kan de gemeentekas dat nog aan. De OCMW-dotatie per inwoner blijft stabiel en ligt maar iets boven het gewestelijk gemiddelde. Ook de werkloosheidsgraad is gestegen van 13,8 (1998) naar 18,6 procent (2010). Dat is een forsere stijging dan gemiddeld in Brussel.

Toch kan Evere zich een fiscaal gunstig klimaat veroorloven. De personenbelasting is met zes procent het laagst van heel Brussel. De onroerende voorheffing is gemiddeld: de opcentiemen bedragen 2.900, maar jonge gezinnen kunnen voor hun eerste woning vijf jaar lang een vrijstelling krijgen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Evere , Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni