Faciliteitenburgemeesters niet benoemd

© brusselnieuws.be
25/02/2013
De burgemeesters van faciliteitengemeenten Kraainem, Wezembeek-Oppem en Linkebeek worden niet benoemd door Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA). Volgens de minister leven de drie de taalwet niet na. Het trio stappen naar de Raad van State, de Raad van Europa en de VN.

Damien Thiéry (FDF, Linkebeek), Véronique Caprasse (FDF, Kraainem) en François Van Hoobrouck d'Aspre (MR, Wezembeek-Oppem) worden niet benoemd als burgemeesters omdat ze de taalwet niet respecteren.

De beslissing van Bourgeois over de drie burgemeesters komt er na negatief advies van de gouverneur van Vlaams-Brabant, die inschatte dat de drie ook tijdens de komende ambtstermijn de taalwet met de voeten zouden treden.

Alle drie werden ze ook al tijdens de vorige legislatuur voorgedragen en vervolgens niet benoemd door Bourgeois.

Pierre Rollin (CDH) is dan weer wel benoemd als burgemeester van Sint-Genesius-Rode. Hij heeft tijdens een gesprek met de gouverneur aangegeven dat hij de taalwetgeving wil respecteren en doen naleven en kreeg een positief advies.

Voor de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen had Bourgeois de faciliteitengemeente al op snelheid gepakt door de provincie zelf Nederlandstalige oproepingsbrieven te laten versturen. Verschillende gemeenten waren van plan hun Franstalige inwoners een Franstalige brief te sturen. Volgens de rondzendbrief-Peeters moeten inwoners eerst een Nederlandstalig exemplaar krijgen en daarna een Franstalige brief aanvragen als ze dat willen.

In 2006 verstuurden de burgemeesters van Kraainem, Linkebeek en Wezembeek-Oppen al oproepingsbrieven, wat tot een zes jaar durende benoemingscarrousel leidde. De Vlaamse regering besliste ondertussen wel dat een burgemeester maar een keer kan voorgedragen worden.

De drie burgemeesters gaan in beroep. Het wordt meteen de eerste test voor de nieuwe beroepsprocedure. Het B-H-V-akkoord van de regering-Di Rupo bepaalt immers dat een burgemeester die niet benoemd is, voortaan zijn gram kan proberen te halen in de tweetalige kamer van de Raad van State, in plaats van, zoals in het verleden, de eentalig Nederlandstalige kamer.

Op een persconferentie dinsdagnamiddag liet Thiéry weten dat Bourgeois enkel politieke argumenten gebruikt heeft om hen niet te benoemen. Nog volgens Thiéry heeft Bourgeois zelf ook de wet overtreden door op voorhand zelf oproepingsbrieven te versturen.

De drie burgemeesters wachten nu het oordeel van de Raad van State af. Naar eigen zeggen doen ze dat met vertrouwen, zeker nu er een verenigde, tweetalige kamer moet beslissen over de dossiers.

De niet-benoemde burgemeesters willen ook naar de Raad van Europa en de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties stappen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni