Een verschuiving van belasting op arbeid naar belasting op vastgoed zou het Brussels gewest veertig miljoen euro per jaar opleveren. Dat zegt oppositiepartij FDF. Die veertig miljoen wil het FDF gebruiken om wonen in de stad aantrekkelijker te maken voor de middenklasse.
FDF: 'Verschuif belasting van arbeid naar vastgoed'
'Ja, Brussel en de Brusselaars hebben een toekomst.' Dat is de titel van een boekje waarmee FDF-boegbeelden Didier Gosuin en Bernard Clerfayt het debat over Brussel willen aanzwengelen. Er is ook een, jawel, tweetalige website waar hun ideeën voor Brussel worden uiteengezet. (zie link hiernaast)
Belangrijkste voorstel van de Francofone partij is een verschuiving van de belastingen. Wie werkt, betaalt in verhouding veel meer belastingen dan wie zijn inkomen uit vastgoed haalt, stellen Gosuin en Clerfayt vast. Dus willen ze de belastingen op arbeid verlagen en die op vastgoed verhogen. Dat zou 40 miljoen euro moeten opbrengen voor het Gewest én de gemeenten.
Met die miljoenen kan dan een huursubsidie voor de privémarkt gefinancierd worden. Meer sociale woningen laten bouwen, heeft geen zin, vinden de FDF'ers. Behalve een huursubsidie willen ze ook de aankoop van een woning makkelijker maken. De woonbonus, vanaf 2015 een gewestbevoegdheid, moet meer middenklassers aantrekken.
'Zoals in Vlaanderen'
Ook andere maatregelen hebben hetzelfde doel. "Net als in Vlaanderen moeten registratierechten overdraagbaar worden bij de aankoop van een woning", zegt Gosuin. "De rechten die je betaalt op de je eerste woning worden dus overgedragen als je bijvoorbeeld een grotere woning koopt omdat het gezin zich uitbreidt. Dat mechanisme zet mensen aan om te verhuizen binnen hetzelfde gewest."
Gosuin en Clerfayt pleiten voor het behoud van de negentien gemeenten. Want die zijn volgens hen nog niet aangetast door de communautaire ziekte.
Toch kan de werking van de gemeenten maar ook van het Gewest beter, vinden Gosuin en Clerfayt. Al te vaak wordt wetgeving goedgekeurd die niet altijd steek houdt. FDF stelt daarom voor dat het Rekenhof het gemeentelijk en gewestelijk beleid beoordelt op financiële haalbaarheid zoals dat gebeurt in heel wat Angelsaksische landen.
Bij de verkiezingen van volgend jaar trekt Didier Gosuin de FDF-lijst voor het Brussels parlement. Bernard Clerfayt krijgt wellicht de derde plaats. Het FDF houdt er rekening mee dat N-VA na een verkiezingsoverwinning de Brusselse instellingen blokkeert.
"Als het zover komt, moeten wij de dubbele meerderheid omzeilen, misschien met een aanpassing van de wet", zegt Clerfayt. "Wij willen samenwerken met de Nederlandstaligen die aan ons model voor Brussel willen meewerken."
Lees meer over: Politiek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.