De federale regering neemt een tiental maatregelen die extra zuurstof moeten geven aan de sectoren en ondernemingen die het na de aanslagen van 22 maart hard te verduren kregen. Er komt ook een campagne om het imago van België en Brussel te versterken. Premier Charles Michel benadrukt het belang om de rangen te sluiten en om zo snel mogelijk op alle domeinen de draad van het normale leven weer op te pikken.
Federale regering ondersteunt getroffen ondernemingen na aanslagen
Dat bleek vrijdag na afloop van de task force die werd opgericht om steunmaatregelen uit te werken voor de ondernemingen en kmo's na de aanslagen op de luchthaven van Zaventem en in metrostation Maalbeek. Aan de vergadering nam de regeringstop en verschillende bevoegde vakministers deel, net als tal van sectorfederaties en vertegenwoordigers van de culturele sector.
Bedoeling van de bijeenkomst was operationele ingrepen uit te dokteren die snel de druk op getroffen ondernemingen kunnen verlichten. VBO-topman Pieter Timmermans citeerde een impact van 0,1 tot 0,2 procent van het bbp. Premier Michel benadrukte daarnaast het economische belang van de volledige heropening van de luchthaven van Zaventem, met een hoog veiligheidsniveau, maar ook dat de metro in Brussel opnieuw naar de normale openingsuren kan terugkeren.
Geografische focus
Een aantal maatregelen is specifiek gericht op bepaalde sectoren, maar ook geografisch. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de erkenning van de tijdelijke werkloosheid omwille van overmacht, een maatregel die erop is gericht zoveel mogelijk ontslagen te vermijden. Die was tot 30 april onvoorwaardelijk aanvaard. Voor de werkgevers in Brussel of Vlaams-Brabant geldt die onvoorwaardelijke erkenning tot 30 juni van dit jaar. Daardoor hoeven werkgevers de loonkosten van hun personeel niet (volledig) te betalen, terwijl er een vervangingsinkomen is van 65 procent van hun vroeger loon, eventueel aangevuld met een toeslag van hun werkgever. Voor arbeiders en bedienden buiten Vlaams-Brabant is wel een motivering nodig.
Daarnaast wordt onderzocht of aanpassingen in het stelsel van economische werkloosheid voor bedienden kunnen worden doorgevoerd, om de toegang te versoepelen. Voor de betaling van de RSZ-bijdragen schoof minister van Sociale Zaken Maggie De Block een afbetalingsplan naar voren. Openstaande schulden kunnen daardoor in maandelijkse schijven worden afgelost, weliswaar over een maximale periode van achttien maanden.
Er komt ook een volledige of gedeeltelijke vrijstelling van de toeslagen en interesten die bij een laattijdige betaling worden geïnd. Voorwaarde is wel dat de voorgaande kwartalen tijdig werden betaald. De Block wees erop dat de RSZ werd gevraagd de "grootste billijkheid" aan de dag te leggen.
Sector in crisis
De horeca en de handelssector in Brussel en Zaventem krijgen de erkenning van "sector in crisis". Daardoor kunnen ze hun sociale bijdragen sneller aanpassen. Ze krijgen ook de mogelijkheid om de betaling van hun sociale bijdragen een jaar uit te stellen zonder verhoging. De dossiers in verband met de vrijstelling van bijdragen worden gegroepeerd om sneller een eenvormige behandeling mogelijk te maken.
De maatregelen gelden voor de bijdragen van de eerste drie kwartalen van 2016. Defensieminister Steven Vandeput (N-VA) mocht in afwezigheid van zijn partijgenoot en minister van Financiën Johan Van Overtveldt een reeks fiscale ingrepen toelichten. Bedrijven in heel België die getroffen zijn door de aanslagen kunnen, zonder geografische of sectorale beperking, rekenen op een versoepeling bij de verschuldigde btw en bedrijfsvoorheffing.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.