Ganshoren: eerste schepen stuurt brief over koehandel rond burgemeesterspost

JP
© BRUZZ
25/04/2017

In een brief die inwoners uit Ganshoren afgelopen weekend in de bus kregen, doet eerste schepen en oud-burgemeester Michèle Carthé (PS) uit de doeken op welke manier huidig burgemeester Robert Genard (MR) volgens haar is verkozen. ‘Koehandel’ noemt ze de manier waarop de mandaten verdeeld zijn na de dood van burgemeester Hervé Gillard (MR) in januari.

In een twee pagina’s tellende brief die bij de inwoners van Ganshoren op de mat viel afgelopen weekend, legt Michèle Carthé aan de burgers uit dat Robert Genard op onjuiste manier op zijn positie terecht is gekomen. “De handtekeningen die nodig waren voor de benoeming van MR-burgemeester Robert Genard werden bekomen ten gevolge van een koehandel waarbij zij de posten en mandaten onder elkaar hebben verdeeld tot na de verkiezingen van 2018,” betreurt ze.

Met de brief wil ze niet alleen duidelijkheid verschaffen, maar ook aan de burgers laten zien dat PS nog verder werkt aan het akkoord dat in 2013 gevormd werd. Ze kaart ook aan dat ze met 1.751 stemmen als eerste schepen de burgemeester had moeten opvolgen. “De mensen stemmen voor hun vertegenwoordiger, het is geen kwestie van mandaten verdelen. Dat is deontologisch niet in orde en komt het vertrouwen in de politiek niet ten goede,” zegt Carthé.

Onmogelijk om samen te werken
Volgens gemeenteraadslid Alain Beeckmans (Groen) verliest Carthé uit het oog dat ze om verkozen te worden als burgemeester niet alleen een meerderheid binnen de eigen partij moet hebben, maar ook binnen de meerderheid. En daar wringt het schoentje: de meeste partijen binnen de huidige meerderheid ziet het niet zitten om haar opnieuw op de stoel van burgemeester te hijsen. “Het is logisch dat Carthé zoveel stemmen had, na twaalf jaar burgemeesterschap. Maar het is onmogelijk om met haar samen te werken. Het was een dictatuur,” zegt Genard.

Volgens gemeenteraadslid Alain Beeckmans (Groen) verwijt Carthé de pot de ketel dat hij zwart ziet. “Carthé is goed in burgemeester worden. Maar wat heeft ze verder gerealiseerd? In 2000 is ze zelf op precies dezelfde manier burgemeester geworden als Genard nu. Ze had vier zetels, maar eentje meer dan Groen overigens. We zaten in een patsituatie toen, en door allerlei voorakkoorden te sluiten is ze erin geslaagd om burgemeester te worden.”

Wat vooraf ging: in januari overleed MR-burgemeester Hervé Gillard na een ziekbed van enkele maanden. Hij koos nog voor zijn overlijden een opvolger: Jean-Paul Van Laethem van de lijst van Carthé. In januari kwam de meerderheid overeen dat MR’er Genard de functie van burgemeester zou overnemen. In een persconferentie legde hij toen uit dat MR en Pro Ganshoren wilden blijven samenwerken tot na de verkiezingen. Hij wees zelfs Pierre Kompany (CDH) alvast aan als nieuwe burgemeester vanaf 2019.

Hoe legt Genard die keuze uit aan de kiezer? “We hebben geen schrik om te zeggen: we werken nu samen, en willen dat na de verkiezingen blijven doen.” Die strategie valt volgens Groen-oppositielid Alain Beeckmans wel te verantwoorden: “Er worden voorakkoorden gemaakt, dat gebeurde ook onder Carthé. Het enige verschil is dat er nu transparantie over is.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Ganshoren , Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni