Ganshoren, een gemeente met toch behoorlijk wat Vlamingen, had tot voor kort geen Nederlandstalige bib. Die is er nu gekomen.
Ganshoren: eindelijk die Vlaamse bib
Ook de Vlaamse politiek heeft last van dat probleem. René Coppens van Open VLD (74) en Marina Dehing van CD&V (69) klagen dat ze geen opvolger vinden. Beiden zijn sinds 1976 verkozen. “Er staat geen nieuwe Vlaamse generatie klaar,” zegt Coppens. “Sowieso zijn er steeds minder Vlamingen en de jongeren willen het niet altijd doen.” Dus zijn beiden bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen nog maar eens kandidaat, althans voor een deel van de rit, zo zeggen ze.
Ganshoren is een van de weinige Brusselse gemeenten met twee mandaten voor Vlaamse politici. Nu zijn dat Coppens, die schepen van Financiën en ook Vlaamse schepen is, en Marco Van Dam (SP.A), de voorzitter van het OCMW. De twee werden in 2012 verkozen op de lijst van ex-burgemeester Michèle Carthé (PS).
In 2006 stond ook CD&V op die lijst. Marina Dehing werd toen schepen, maar zes jaar later richtte ze, ontevreden over de bazige Carthé, samen met CDH en enkele overgelopen PS-schepenen de partij Pro Ganshoren op, die na een verwarrende verkiezingsnacht in de oppositie belandde.
De grootste Vlaamse realisatie van deze legislatuur is ongetwijfeld de opening van een eigen Nederlandstalige bibliotheek. “Hoeveel jaar ik daarvoor niet heb moeten zagen bij René,” zegt Dehing. De Ganshorense bibliotheek in de François Beeckmansstraat was lang de laatste tweetalige gemeentelijke bib van het land. René Coppens, sinds 2000 schepen van Nederlandstalige cultuur, maakte geen haast met een afzonderlijke bib, omdat er volgens hem bij de Ganshorenaren weinig animo was voor een splitsing van de boeken en ook omdat hij geen geschikt pand vond.
Hierdoor liep de gemeente wel heel wat subsidies mis. Coppens greep zijn kans toen enkele jaren geleden beslist werd om De Zeyp uit te breiden met een nieuwbouw voor het Lokaal Dienstencentrum, dat momenteel een plek heeft op de benedenverdieping van het gemeenschapscentrum. De Vlaamse Gemeenschapscommissie was bereid om een extra verdieping te financieren voor een nieuwe bibliotheek. De bouw zou in 2013 beginnen, maar Vlaanderen bevroor tijdelijk de middelen voor ouderenvoorzieningen. Coppens wilde echter niet meer wachten en verhuisde de tienduizend Nederlandstalige boeken eind 2015 naar een vroeger biljartzaaltje op de eerste verdieping van De Zeyp. Niet echt glamoureus, maar toch: er is nu een erkende Nederlandstalige bib met de bijbehorende Vlaamse subsidies voor personeel.
Met een Nederlandstalige bib had de gemeente ook recht op een door Vlaanderen betaalde cultuurbeleidscoördinator. Die is er al een tijdje en hij heeft opnieuw wat meer schwung gebracht in het Ganshorense gemeenschapsleven.
Ondertussen is het geld uit Vlaanderen voor de nieuwbouw beschikbaar. Deze week wordt begonnen met de afbraakwerken. Over enige tijd hebben de Vlaamse Ganshorenaren dus zowel een gloednieuw dienstencentrum als een fonkelnieuwe bib.
Een Nederlandstalige gemeenteschool is er in Ganshoren niet en daar zijn ook geen plannen voor. Een 'brede school' ontbreekt ook. “Dat is nog niet gelukt,” erkent Coppens.
“Typisch voor Ganshoren,” meent Vlaams N-VA-parlementslid Karl Vanlouwe, die volgend jaar voor de tweede keer opkomt in Ganshoren en nu wel verkozen hoopt te raken. “Alles sleept aan.”
Ronde van Brussel: Ganshoren
Lees meer over: Ganshoren , Politiek , Ronde van Brussel: Ganshoren
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.