Het Ganshorense schepencollege, ex-burgemeester Michèle Carthé (PS) op kop, heeft een potje gemaakt van het dossier van het beheer van het zwembad Nereus. Zoveel is duidelijk na de speciale gemeenteraadszitting over de kwestie.
Ganshoren gebuisd voor zwembadmanagement
De zitting van vorige week donderdag kwam er op vraag van de oppositie. Die had inzage gekregen in de stukken en gaf een uitgebreid relaas van de feiten. Het zwembad ging dicht in 2002 en werd de afgelopen jaren gerenoveerd op kosten van Beliris. Wanneer het eindelijk weer opengaat, is niet bekend.
Carthé – tot eind 2012 burgemeester, nu eerste schepen – is sinds de sluiting op zoek naar een oplossing voor de exploitatie. Het zwembad zou immers per definitie deficitair zijn. Het college hoopte het jaarlijkse verlies, geschat op een half miljoen euro, te kunnen delen met buurgemeenten Jette, Koekelberg en Sint-Agatha-Berchem. Die hadden ook nood aan een zwembad voor hun scholen en inwoners.
In 2006 kreeg het Ganshorense college subsidies voor een studie naar mogelijke samenwerkingsvormen. De opdracht ging niet naar een studiebureau, maar naar een advocaat, volgens oppositiepartij ProGanshoren een ‘bevriende PS’er’. Het kantoor stelde de oprichting voor van een intercommunale. Jette, Koekelberg en Berchem waren voor, maar wilden wel weten wat dat ging kosten. Ze moesten echter eindeloos wachten op een financieel en beheersplan. Toen dat er kwam, bleek het nogal in het voordeel van Ganshoren uit te vallen. Ganshoren zou bijvoorbeeld zes en de drie andere gemeenten maar drie bestuursmandaten krijgen. Zonder veel overleg schoof Ganshoren even later ook de inkomtarieven naar voren. Voor de buurgemeenten was de maat vol. In een open brief lieten ze weten niet zinnens te zijn alleen maar te betalen. Ze wilden ook mee beslissen en zeiden te streven naar een zwembad zonder deficit.
Daarop veranderde het Ganshorense college het geweer van schouder. Na zeven jaar gepalaver over een intercommunale met de buurgemeenten, zocht Ganshoren eind 2013 plots toenadering tot Brussel-Stad. Er moet met minstens één andere gemeente samengewerkt worden om de 120.000 euro subsidies te behouden die het Gewest in het vooruitzicht heeft gesteld. Ganshoren onderhandelt nu met de Stad Brussel, die zwemgelegenheid zoekt voor zijn Lakense scholen. De baden van Molenbeek en Laken zijn namelijk dicht. Maar of Brussel-Stad ook zal delen in het deficit is niet duidelijk.
Carthé deed donderdag weinig moeite om de oppositie tegen te spreken. “Een intercommunale werd moeilijk omdat het zwembad voor de buurgemeenten niet deficitair mocht zijn. Maar dat kan alleen met hogere inkomprijzen, en wij willen democratische tarieven. Daarom opteren we nu voor een lichtere samenwerkingsvorm, die tijdelijk is. De volgende regering neemt het beheer van de zwembaden misschien wel over.” Schepen van Sport Van Laethem (LB) voegde daar nog aan toe dat het zwembad al zo goed als vol zal zijn met de Ganshorense scholen en er dus eigenlijk geen plaats is voor de scholen van buurgemeenten.
De Jetse schepen van sport Benoît Gosselin (LBJ) reageerde ontgoocheld. “Waarom vroeg men ons er dan bij?” Volgens hem is de financiële studie niet objectief. “Wij wilden een zo klein mogelijk deficit. Daarvoor is het echt niet nodig dat het tarief 7 of 8 euro wordt. Je kan ook de bezettingsgraad verhogen. Volgens ons kunnen er veel meer mensen zwemmen dan in de studie wordt gezegd. En er kunnen extra inkomsten zijn van cafetaria en parking.”
De oppositie is misnoegd omdat Ganshoren mogelijk alleen opdraait voor een deficit. “En wat een verspilling van tijd en belastingsgeld,” zegt Alain Beeckmans (Groen). “Er is 44.000 euro betaald voor een studie waar niets mee gebeurt. Dat is een buis voor management.” Hij vroeg zelfs het ontslag van Carthé en huidig burgemeester Gillard (MR).
Dat was nog voor de recente aanstelling van de directeur van het zwembad ter sprake kwam. Volgens de aanwervingsvoorwaarden moest het iemand zijn met een hoger of universitair diploma. “En wat is het geworden,” fulmineerde ProGanshoren. “Een jongen van 21 zonder diploma of ervaring.”
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.