Alle aardgas in Brussel komt uit de gasbel in Slochteren nabij Groningen, maar Nederland stopt de leveringen in 2030. Tegen dan moeten alle Brusselse boilers en ketels aangepast zijn aan het minder verdunde, ‘rijkere’ gas uit andere landen. Afhankelijk van het scenario zal het Brusselaars tussen 32 en 177 miljoen euro kosten om alle toestellen om te schakelen.
Gasnet aanpassen aan ander aardgas zal tientallen miljoenen kosten
Lees ook: Brussel nog niet klaar voor nieuw gas
Sinds het onomstotelijk vaststaat dat de aardgaswinning in de Nederlandse provincie Groningen aardbevingen in de regio veroorzaakt, is de exploitatie van de gasbel in Slochteren serieus teruggeschroefd. Nederland heeft daarom beslist om vanaf 2024 de gaslevering aan België en Noord-Frankrijk te verminderen. Vanaf 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht.
Het Brusselse gewest is het enige dat enkel vanuit Nederland bevoorraad wordt. Vlaanderen en Wallonië ontvangen ook gas uit andere landen, zoals Rusland of Noorwegen.
Dat aardgas is van een ander type, veel ‘dichter’ dan het verdunde, ‘laagcalorische’ Nederlandse aardgas. Veranderen van gasleverancier houdt voor Brussel dus meer in dan een andere bron aankoppelen. Brussels netbeheerder Sibelga zal ventielen moeten plaatsen op de leidingen om de druk op het distributienet te verlagen. Maar daarnaast zullen alle toestellen bij de eindgebruikers die op aardgas werken ook nagekeken moeten worden.
16.000 nieuwe gastoestellen
Alle aardgastoestellen die in België verkocht worden sinds 1978 zijn compatibel met beide types gas, zowel laag- als hoogcalorisch.
Toestellen van voor 1978 zullen baan moeten ruimen, of opnieuw afgesteld worden. Op basis van een steekproef schat Sibelga dat 16.000 Brusselse apparaten vervangen zullen moeten worden om veilig naar hoogcalorisch gas te kunnen overschakelen, en 48.000 andere opnieuw afgesteld.
Als toestellen waarbij dat nodig is niet worden bijgesteld, is er geen risico op een explosie, maar wel een licht verhoogd risico op CO-vergiftiging. Sibelga raadt daarom aan de ketel opnieuw af te laten stellen tijdens de verplichte onderhoudsbeurt.
Kosten tussen 32 en 177 miljoen euro
De Brusselse energieregulator Brugel leverde recent een advies af waarin het verschillende scenario's voor de omschakeling bij de eindgebruikers heeft berekend. Of het Gewest gaat controleren of toestellen aangepast zijn, is immers nog niet beslist. Of het de eigenaar of de huurder is die voor de afstelling van binneninstallaties zal moeten opdraaien, ook niet.
De kosten voor de omschakeling liggen volgens de studie tussen 32 en 177 miljoen euro. In het goedkoopste scenario worden burgers enkel aangespoord om na te laten kijken of hun apparaten compatibel zijn. In het duurste scenario moeten alle toestellen en installaties op gas verplicht voorafgaand gecontroleerd worden, en de gastoevoer meteen stopgezet bij wie dat verzuimt.
Brugel pleit ervoor dat alle binneninstallaties verplicht nagekeken worden, maar de energieregulator vindt de kosten van het laatste scenario wel “overdreven hoog in vergelijking met de voordelen die het biedt”.
Westen gewest begint
Vanaf 2020 begint het Gewest het gasleidingnet in de straten aan te passen. Dat kost nog eens 16 miljoen euro. Volgens de RTBF zijn Molenbeek en Koekelberg het eerst aan de beurt, gevolgd door de rest van de noordelijke en noordwestelijke gemeenten. Daarna volgen Brussel-Stad, Anderlecht, Vorst, Sint-Gillis en Ukkel.
Op het laatst worden ook de leidingen in de Woluwes, Elsene, Etterbeek, Oudergem en Watermaal-Bosvoorde aangepast. Tegen 2029 moeten de werkzaamheden achter de rug zijn, precies op tijd voor Nederland zijn gas afkoppelt.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.