“De afschaffing van stadsradio FM Brussel is allesbehalve een politieke afrekening.” Dat heeft Vlaams minister van Cultuur, Media en Brussel Sven Gatz (Open VLD) woensdagochtend gezegd op Radio 1. “Het past in een positief verhaal waarbij de toekomst van de Vlaams-Brusselse media is gegarandeerd: meer digitaal en drietalig", zegt hij aan brusselnieuws.be.
Gatz: 'Afschaffing FM Brussel is geen politieke afrekening'
De afschaffing eind juni van stadsradio FM Brussel sloeg dinsdag in als een bom. De beslissing kwam er na een rapport van een consultancybureau, dat vond dat het "duurzame bereik" van FM Brussel te laag was.
Verschillende Facebookgroepen werden in het leven geroepen door fans om de radio een hart onder de riem te steken. In totaal hebben al bijna 10.000 mensen hun steun betuigd. “Ik had niet verwacht dat er zulke massale reacties zouden volgen. Mijn eigen zoon heeft me erop aangesproken”, zei minister Gatz op Radio 1.
“Het is een harde beslissing, en ik begrijp de reacties. Toch is ze noodzakelijk om de toekomst te verzekeren van en een groter bereik te creëren voor de Vlaams-Brusselse media”, zegt minister Gatz aan brusselnieuws.be.
“De radio mag dan verdwijnen, toch verdwijnen de audiobijdragen niet. Audiocontent, zoals interviews, zal op de website brusselnieuws.be te horen zijn. De kweekvijver voor audiotalent verdwijnt dus niet”, zegt de minister.
“Er moeten mensen afvloeien, maar de VBM gaan ook mensen aanwerven.”
De website brusselnieuws.be, die de motor wordt van het nieuwsplatform, zal volledig drietalig worden. Terwijl de Vlaams-Brusselse media zich tot nu toe bijna volledig richten op de Brusselse Vlamingen, zullen ze in de toekomst een ruimer publiek moeten aanspreken. Ook anderstaligen, expats en mensen buiten Brussel moeten bereikt worden.
'Ook veranderingen bij andere media'
De minister voegt er ook aan toe dat er ook veranderingen zitten aan te komen bij de andere media van de VBM. Zo is het niet duidelijk in welke vorm de krant Brussel Deze Week zal blijven bestaan. “Het nieuws zal sneller op de website brusselnieuws.be moeten staan. Anderzijds komen er partnerschappen met andere media, bij voorbeeld het gratis blad Metro, waar de krant stukken zou kunnen voor leveren.”
De culturele uitkrant Agenda blijft bestaan, en wordt mogelijk nog versterkt. Er lopen wel onderhandelingen met de Franse Gemeenschap om de krant vanuit de twee taalgemeenschappen te ondersteunen.
“Tvbrussel blijft ook bestaan, maar zal moeten inkantelen in het digitaal platform van brusselnieuws.be", aldus Gatz. Dat betekent meer en sneller beelden op brusselnieuws.be.
De minister benadrukt dat deze beslissingen niet passen in een besparingsoperatie. “De VBM hebben slechts 0,47 procent moeten besparen dit jaar, wat relatief weinig is."
"De keuze om Jeroen Roppe – voorheen hoofdredacteur van FM Brussel – aan te stellen als algemeen hoofdredacteur van de VBM moet ervoor zorgen dat het communitygevoel, dat FM Brussel zo kenmerkte, zal verderleven bij de VBM."
Vlaams-Brusselse Media
Lees meer over: Politiek , Cultuurnieuws , Vlaams-Brusselse Media
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.