De gemeente Ganshoren heeft het huurcontract van jeugdhuis Tongeluk stopgezet. Dat werd donderdagavond beslist op de gemeenteraad. Entree, de koepelorganisatie die de Brusselse jeugdhuizen ondersteunt, reageert teleurgesteld.
Gemeente Ganshoren zet huurcontract met jeugdhuis Tongeluk stop
Jeugdhuis ‘Tongeluk, aan het kerkhof in de Bosstraat, is sinds 1996 een begrip in Ganshoren. Verschillende generaties Brusselaars brachten er hun jeugdjaren door, maar de laatste tijd liepen de jongeren de kantjes ervan af, aldus de gemeente.
De gemeenteraad besliste daarom donderdagavond om het huurcontract stop te zetten. In het verslag van de gemeenteraad staat te lezen dat de wetten over alcoholgebruik, druggebruik en geluidsoverlast niet gerespecteerd werden, net als de regels rond netheid en sluikstorten. Het bestuur van het jeugdhuis bezorgde ook geen lijst met geplande activiteiten aan het gemeentebestuur, zoals afgesproken.
De opzegtermijn van het huurcontract bedraagt zes maanden. Op 31 mei 2024 moet Tongeluk het gebouw in de Bosstraat dus verlaten.
'Pure miserie'
“Wij als gemeente Ganshoren verhuren enkel het gebouw”, verduidelijkt bevoegd schepen Philippe Beghin. “Het beheer van het jeugdhuis was - om het zacht uit te drukken - niet oké. Het afgelopen anderhalf jaar was pure miserie, met veel beloftes maar geen of amper verandering.”
Daarom besloot de gemeente gisterenavond dus “schoon schip te maken” en de volledige huurovereenkomst stop te zetten.
“Ik ga niet ontkennen dat de gemeente ons kansen heeft gegeven, en ook niet dat we die kansen onvoldoende benut hebben”, zegt Mounir, huidig bestuurder van Tongeluk, de vzw die sinds de jaren negentig het beheer in het handen heeft.
Maar Entree had een plan om Tongeluk weer op het rechte pad te krijgen. "Entree heeft gewoon niet de kans gekregen om zichzelf te bewijzen. Ze werden niet serieus genomen in hun rol, terwijl dit mensen zijn met meer dan tien jaar ervaring op de teller."
'Mag niet verdwijnen'
Op dit moment is Mounir blij dat de storm even is gaan liggen. "Maar Tongeluk is een ongelofelijke plek die niet mag veranderen in een zaal die alleen maar dient om schoolfeestjes te organiseren. Ik hoop dus dat Entree nog een kans krijgt om te laten zien waar dit jeugdhuis echt voor staat.”
Volgende week zit de gemeente samen met de technische ploeg van het jeugdhuis en de koepelorganisatie, om de schade binnenin op te meten. “Als die meevalt, kunnen we het gebouw op korte termijn opnieuw verhuren aan verenigingen die er bijvoorbeeld feestjes willen organiseren", zegt Beghin. Dat kan zelfs aan Tongeluk of Entree, al is het beheer dus niet meer in hun handen.
Wie na de opzegtermijn het beheer zal overnemen, staat nog niet vast. Op korte termijn zal de gemeente samenzitten met de verschillende partners, waaronder Entree, om te kijken welke opties er zijn om het beheer zo snel mogelijk opnieuw in de handen van jongeren te geven. "Mits een gestructureerde omkadering en begeleiding', aldus de schepen. “We sluiten de deur niet naar Entree, maar dan zullen er serieuze stappen in de juiste richting moeten worden gezet. Ook een samenwerking met een andere vzw die jongerenactiviteiten organiseert, is niet uitgesloten.”
Vertroebelde relatie
De relatie tussen het jeugdhuis en de gemeente was al langer gebrouilleerd. Entree stelde nog een plan op om de gespannen relatie tussen het jeugdhuis, de gemeente en de buurt te verbeteren, maar voor de gemeente was de maat vol. Donderdag zei bevoegd schepen Philippe Beghin (CD&V) dat de problemen in het jeugdhuis al lang aanslepen en er in het verleden verschillende vergaderingen werden georganiseerd met de betrokken partijen, zoals de VGC, Entree, het kabinet van minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) en de jongeren zelf. “De jongeren en Entree zouden zorgen dat er geen overlast meer was en de plek opnieuw proper zou zijn, maar dat gebeurde niet. Ik heb nog met mijn eigen auto naar het stort gereden om hen te helpen", aldus Beghin.
Volgens Entree was een deel van het probleem dat er geen directe lijn is tussen de jongeren die in het jeugdhuis dingen organiseren, en de buurtbewoners. "Daardoor kwamen klachten amper tot bij hen, en begrepen mensen ook niet wat de bedoeling was van het jeugdhuis. Ik denk dat dit een goed moment is om elkaar te leren kennen, maar daarna ook om goede afspraken te maken en te laten zien wat een jeugdhuis is, en welke meerwaarde het voor deze buurt kan betekenen", aldus Stefaan Kaberuka, coördinator van Entree.