De toenmalige regering in lopende zaken had niet alleen een hand bij de totstandkoming van de gewone wet op de verruimde minnelijke schikking, maar ook bij de latere reparatiewet. Dat bleek vandaag in de onderzoekscommissie Kazachgate, waar een rist senatoren en medewerkers uit die periode hun relaas deden over de manier waarop de zogenaamde afkoopwet groen licht kreeg in de Hoge Vergadering.
Getuigen bevestigen betrokkenheid regering bij reparatiewet
De onderzoekscommissie over de Kazachgate gaat na of er ongeoorloofde inmenging is geweest om de wet begin 2011 in sneltempo door het parlement te jagen. Daarbij zou het de bedoeling zijn geweest om de gerechtelijke problemen van de Oezbeeks-Belgische miljardair Patokh Chodiev en twee zakenpartners in ons land te regelen.
Reparatiewet
Dat zogenaamde 'Kazachse trio' was bij de eersten om van de nieuwe wet gebruik te maken en zodoende een vervolging te ontlopen. De wet werd eerst in maart 2011 goedgekeurd in de Kamer, als amendement bij een wet diverse bepalingen.
Bij de behandeling in de Senaat rezen echter vragen bij verschillende aspecten van de tekst. Uiteindelijk werd de wet goedgekeurd samen met een reparatiewet, die op zijn beurt later groen licht kreeg in de Kamer.
'Balorige senatoren'
Eerder was al duidelijk dat de regering in lopende zaken een hand had in de koppeling van de verruimde minnelijke schikking aan de versoepeling van het bankgeheim, die dus via het bewuste amendement haar beslag kreeg. Woensdag kreeg de onderzoekscommissie opnieuw te horen dat er op 23 maart een vergadering plaatsvond op de Wetstraat 16 over de reparatiewet.
Volgens bepaalde documenten werd die belegd op vraag van het kabinet-Justitie omdat het evenwicht dat in de Kamer was bereikt door de 'balorige' senatoren op de helling kwam te staan. Bovendien bevestigden de toenmalige senatoren Zakia Khattabi (Ecolo) en Francis Delpérée dat ook bij de reparatiewet de regering in lopende zaken een rol speelde.
'Druk van Reynders'
"Volgens de berichten in mijn mailbox werd de herstelwet geschreven door de justitiemedewerker van de CD&V-fractie in de Senaat. Die werd hoogst waarschijnlijk bijgestaan door leden van het kabinet van de minister van Justitie (CD&V'er Stefaan De Clerck, red.) die in de commissie aanwezig waren", verklaarde Delpérée.
Khattabi, die lid was van de Senaatscommissie Justitie, verklaarde dan weer dat ze toen van haar MR-collega Christine Defraigne had vernomen dat er een reparatiewet op komst was. Dat was na afloop van 'een lunch op het kabinet'. Daaruit leidde Khattabi af dat het om het kabinet van vicepremier Didier Reynders (MR) ging, 'omdat de druk van daar kwam'.
Tijdens haar passage in de onderzoekscommissie maakte Defraigne, die vandaag de Senaat voorzit, geen melding van die lunch. In een reactie aan Belga bevestigt ze 'nooit op het kabinet-Reynders te zijn geweest over de minnelijke schikking' en houdt ze vol dat 'de herstelwet is onderhandeld in de Senaat'. Mogelijk verwart Khattabi met een lunch op het kabinet-Justitie over de Salduz-wet, aldus Defraigne.
Lees meer over: Brussel-Stad , Politiek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.