Gewest en gemeenten leggen transparantievragen naast zich neer

SDS
© BRUZZ
20/03/2017

De website Transparencia.be bestaat vijf maanden, maar krijgt zeer weinig reactie van Gewest en gemeenten op haar vragen om beleidsdocumenten vrij te geven. 90 procent van de gevraagde documenten heeft Transparencia nog niet gekregen, zelfs al heeft de Brusselse Commissie voor Toegang tot Beleidsdocumenten drie keer in haar voordeel geoordeeld.

“Ieder heeft het recht elk bestuursdocument te raadplegen en er een afschrift van te krijgen”: zo staat het in artikel 32 van de Belgische Grondwet.

Vijf maanden geleden startte de Belgische tak van de anticorruptieorganisatie Anticor met een website om die transparantie af te dwingen. Transparencia.be heeft in Brussel inmiddels zeven grote campagnes gelanceerd, onder meer over asbest in schoolgebouwen, brandveiligheid in sociale woningen (actueel na de brand in de Schaarbeekse Séverinstraat), wijkcontracten en het gebruik van Google Analytics door de overheid. Burgers gebruikten het platform ook om 38 andere onderwerpen aan te snijden. In totaal werden zo 178 vragen gesteld.

Lijst met redenen
Maar dat heeft nog maar weinig transparantie opgeleverd: in 19 gevallen (10 procent van de vragen) kregen de vraagstellers de informatie. In 154 gevallen wachten de initiatiefnemers nog op antwoord van de overheid, in vijf gevallen werd die geweigerd. Hoewel sommige gemeenten op één van de vragen zijn ingegaan, is niemand volledig transparant.

“Vijf dagen nadat Transparencia.be werd opgestart, zijn de Brusselse burgemeesters samengekomen om te kijken hoe ze met onze aanvragen zouden omgaan”, zegt een lid van Transparencia.be aan BRUZZ. “Klokkenluiders hebben ons verteld dat dat gebeurde op initiatief van de burgemeesters van Schaarbeek, Brussel-Stad, Sint-Gillis en Evere.”

“Als onze aanvragen geweigerd worden, zien we telkens dezelfde redenen opnieuw opduiken”, klinkt het. Dat komt omdat de burgemeesters meteen juridisch advies over redenen om te weigeren hebben gevraagd aan Brulocalis, de koepelorganisatie die de Brusselse gemeenten verenigt.

Minister-president Rudi Vervoort (PS), burgemeesters Olivier Maingain (DéFi) en de gemeente Sint-Gillis vroegen verder ook om advies aan de onafhankelijke Commissie voor Toegang tot Bestuursdocumenten (CTB), die tussenkomt als iemand toegang wil tot een overheidsdocument en die overheid dat weigert.

“Wij zijn een adviserende commissie”, zegt voorzitter Michel Leroy van de CTB aan BRUZZ. “De overheid kan ons advies volgen of niet, en in dit geval hebben ze dat duidelijk niet gedaan.”

Transparencia.be roept de Brusselse overheden dringend op om aan de wettelijke vereisten te voldoen en binnen de 15 dagen alle gevraagde informatie te communiceren.

Meewerken kan op www.anticor.be/neemdeel

Hoe transparant is het beleid?

De Brusselse overheden lappen de nochtans wettelijk verplichte openbaarheid van bestuur geregeld aan hun laars. De oppositie, het gerecht, noch de media lijken in staat om daar veel tegen in te brengen. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek , Hoe transparant is het beleid?

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni