Gewest werkt aan betere omkadering huurprijs
De meerderheidspartijen binnen de Brusselse regering hebben na lang debatteren een voorstel tot resolutie over de omkadering van de huurprijzen goedgekeurd. De resolutie wordt vrijdag door het Brussels parlement goedgekeurd. Met die tekst wordt aan het federale parlement gevraagd om maatregelen te treffen voor die omkadering, zoals een referentiehuurprijs en zwaardere belastingen op vastgoedspeculatie.
CD&V-parlementslid Brigitte De Pauw is een van de indieners van het voorstel tot resolutie. "De regeling van die huurprijzen is een van de belangrijkste zaken die noodzakelijk zijn voor de invoering van een huursubsidie. Het kan niet de bedoeling zijn dat een huursubsidie wordt toegekend aan mensen met een zeer laag inkomen, als de eigenaar van het huurpand de huur verhoogd omdat hij weet dat zijn huurders zo'n subsidie krijgen."
Enkel Open VLD gaf zijn steun niet aan de tekst. Carla Dejonghe (Open VLD) pleit voor een omkadering op vrijwillige basis en voor fiscale stimuli: "De wet van vraag en aanbod speelt; volgens ons kan zo'n verplichte omkadering niet werken en zullen privé-investeerders gaan investeren in andere dingen zoals aandelen en obligaties, maar niet meer in gebouwen."
Open VLD verwijt CD&V en Spirit, die de tekst wel ondertekenden, bovendien van kiezersbedrog. CD&V verklaarde eerder aan het algemeen eigenaarssyndicaat tegen de omkadering van huurprijzen te zijn, Spirit verklaarde enkel voorstander te zijn van niet-dwingende richthuurprijzen.
Blokkering van huurprijzen
Het Huurderssyndicaat vraagt ondertussen samen met de christelijke en socialistische vakbond dat de nieuwe federale regering de huurprijzen voor de periode van één jaar blokkeert zodat gezocht kan worden naar duurzame oplossingen voor de huisvestingscrisis. "Alle huurders, of ze nu in Brussel of andere grote steden wonen, zijn het beu huur te betalen die niet in verhouding staat tot wat ze hebben. Huur die bovendien te hoog is voor wat ze verdienen," zegt José Garcia, voorzitter van het Huurderssyndicaat.
Ook blijven heel wat eigenaars slechte woningen verhuren voor een te hoge prijs. Daarom moeten er objectieve huurprijzen komen die gebaseerd zijn op vaste criteria zoals oppervlakte, het bestaan van een badkamer of tuin en de staat van het pand. "We kunnen, net als in Nederland, een puntensysteem invoeren," aldus Garcia. "Elke woning heeft een bepaald aantal punten. Al die punten samen komen overeen met de huurprijs. Elk punt vertegenwoordigt een bepaalde som."
Kadastraal inkomen
Het Huurderssyndicaat en de vakbonden eisen eveneens dat de huur zwaarder doorweegt bij de berekening van het indexcijfer. Ze willen bovendien dat huisbazen belastingen betalen op basis van de gevraagde huur en niet op basis van het kadastraal inkomen van het pand. Het kadastraal inkomen is sinds de jaren zeventig niet meer aangepast en zegt dus niks meer over de huidige waard van het pand.
Volgens sommige eigenaars zouden de eisen van het Huurderssyndicaat en de vakbonden ertoe leiden dat er minder woningen op de huurmarkt worden gegooid. Maar de verenigingen geloven daar niks van. "In tegenstelling tot andere consumptiegoederen, kan je vastgoed niet verhuizen. Je kan je pand niet in China gaan verhuren. Met die uitspraken willen de eigenaars de politici bang maken. Maar we hoeven daar niet bang voor te zijn."
Lees meer over: Politiek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.