Biogas Rijssel BRUZZ 1542

Gezien in Rijsel: stadsbussen op biogas

Filip Van Der Elst
© BRUZZ
12/10/2016

Het is technisch perfect mogelijk om een deel van de Brusselse bussen op gas te laten rijden. Dat is de conclusie van enkele parlementsleden, die in Rijsel gingen kijken hoe de Noord-Franse stad met organisch afval omgaat. Groen herhaalt daarom zijn pleidooi voor een biogascentrale in Brussel.

De commissie Leefmilieu bracht een bezoek aan Rijsel, om ideeën op te doen rond milieuvriendelijke initiatieven. Vooral de praktische mogelijkheden die het ‘Centre de Valorisation Organique’ (CVO) biedt, zijn blijven hangen. Het CVO zet organisch afval om in biogas en compost. Het compost doet vooral dienst voor landbouwers uit de regio, het gas heeft een speciaal doel. “Een vijftigtal van de vierhonderd bussen in Rijsel, rijdt op gas,” legt Marie-Hélène Delmotte van hry CVO uit. “Er ligt een busdepot net naast onze fabriek. Het gas dat niet gebruikt wordt door de bussen, gaat naar het gewone gasnetwerk.”

De MIVB experimenteerde in 2010 al met bussen op gas, maar dat proefproject werd snel stopgezet. “Vooral uit financiële overwegingen, want er waren extra investeringen in infrastructuur nodig,” zegt parlementslid Arnaud Pinxteren (Ecolo). “En eigenlijk vindt men elektrische bussen beter geschikt voor de toekomst. Maar het duurt nog zeker vijftien jaar voor de tijd daar echt rijp voor is. In de tussentijd zouden bussen op gas een goede optie zijn.”

Het CVO in Rijsel behandelt per jaar zo’n 51.000 ton organisch afval, zoals tuinafval en voedselresten. In Brussel wordt het proefproject met een aparte ophaling van het organisch afval uitgebreid naar het hele Gewest. Op dit moment wordt het afval nadien overgebracht naar een fabriek in Ieper. Parlementslid Annemie Maes (Groen) pleit ervoor om in Brussel een installatie zoals in Rijsel te bouwen.

In de loop van het najaar bespreekt het Brussels Parlement een voorstel tot resolutie van Groen daarover. Veel hoop dat de regering in actie zal schieten, heeft Maes echter niet: “We krijgen geregeld het verwijt dat we utopisten zijn, maar er zijn veel voorbeelden in Europa zoals hier in Rijsel. We willen de regering aanmanen om zelf te gaan kijken hoe het dan wel kan. Jammer genoeg is er vandaag geen enkele vertegenwoordiger van de regering meegereisd,” betreurt Maes.

Eén van de obstakels voor de bouw van een biogascentrale, is de geurhinder. Ook in Rijsel hebben ze daar last van gehad, geeft Delmotte toe. “Pas na enkele technische ingrepen, waaronder een verbetering aan de ventilatie zodat de geur meer binnen blijft, zijn die problemen grotendeels van de baan. We informeren onze buurtbewoners onmiddellijk als er een probleem is, en dat leidt tot een goede band met de omgeving.”

De parlementsleden brachten ook een bezoek aan Pocheco, een bedrijf dat enveloppen maakt en wordt gelauwerd vanwege de ecologische inspanningen: de hele fabriek is zo goed als klimaatneutraal, met een CO2-uitstoot van minder dan een procent. Zo wordt de warmte die vrijkomt in de machineruimte (tot 90 graden), gebruikt voor de verwarming. Het papier voor de enveloppen komt van bomen uit Finland, “maar voor elke gekapte boom, worden er drie à vier nieuwe bomen geplant,” verzekert het bedrijf.

“Pocheco toont aan dat de transitie van een klassiek bedrijf naar een ecologisch verantwoorde organisatie perfect haalbaar is. Het bedrijf heeft amper nog afval. Zulke bedrijven vind je ook in Brussel, maar nog veel te weinig en niet zo intelligent uitgebouwd,” zegt Maes.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni