In januari van dit jaar kondigde burgemeester Emir Kir (PS) van Sint-Joost-ten-Node aan dat de kinderopvang in de basisscholen in de gemeente voortaan gratis zou zijn. Maar dat geldt enkel voor leerlingen van de Franstalige scholen, voor het Nederlandstalig onderwijs bleef de opvang betalend, klaagt oppositieraadslid Frederic Roekens (Groen) aan. Bevoegd schepen Bea Meulemans erkent het probleem maar zegt dat de gemeente de situatie zo snel mogelijk wil rechtzetten.
Gratis opvang in Sint-Joost: enkel voor leerlingen Franstalige scholen
Kir kondigde in januari aan dat voor- en naschoolse opvang in de gemeente voortaan gratis zou zijn, net zoals de opvang tijdens schoolvakanties. “Hij haalde de mosterd waarschijnlijk in Charleroi, waar dat ook net was ingevoerd”, zegt gemeenteraadslid Frederic Roekens.
Wat Kir niet zei is dat de regeling 'voorlopig' wel enkel voor Franstalige scholen geldt, niet voor de enige Nederlandstalige school in de gemeente, Sint-Joost-aan-Zee. Zelfs de Nederlandstalige website van Sint-Joost, die uitpakt met de gratis opvang op school, meldt dat belangrijke onderscheid niet.
Opvang uitbesteed
“Ik was zelf ook verrast toen ik dat hoorde in het college”, reageert de schepen voor Nederlandstalig onderwijs, Bea Meulemans (SP.A). “Het zou erg gecompliceerd en erg duur zijn om het ook op de Nederlandstalige school in te voeren. Op de Franstalige scholen organiseert de gemeente zelf het toezicht, was de redenering, terwijl die aan Nederlandstalige kant is uitbesteed. De vzw De Buiteling, die ook in andere gemeentes actief is, verzorgt de kinderopvang bij Sint-Joost-aan-Zee.”
"Je kunt als gemeente toch een overeenkomst uitdokteren waarbij de gemeente de kosten die tot op vandaag door de ouders worden betaald zelf voor eigen rekening neemt en het bedrag dan doorstort aan de Buiteling", reageert Roekens. "Het is een raadsel waarom dit van bij de start niet werd geregeld voor de twee taalgemeenschappen."
Nederlandstalige werklozen bijna niet te vinden
De gemeenteadministratie heeft inmiddels zeven scenario’s opgesteld over de organisatie van gratis Nederlandstalige opvang. Een groot probleem is immers het vinden van voldoende Nederlandskundige toezichters, zegt Meulemans. “Voor de Franstalige opvang maken we gebruik van RWA’ers. Die kosten de gemeente bijna niets omdat ze bijna volledig worden gesubsidieerd. Maar iemand die Nederlands kent, heeft veel minder kans om werkloos te zijn. Het is dus niet evident mensen te vinden die de taal goed genoeg kennen om een educatieve rol op te nemen.”
Het kostenplaatje van de verschillende scenario’s schommelt tussen de 60.000 en 120.000 euro. De gemeenteraad zal beslissen welk scenario het haalt. Meulemans acht het nog altijd "haalbaar" dat de gratis kinderopvang voor Nederlandstaligen in september begint.
Als de gemeente niet opschiet, plant Roekens naar het Gewest te trekken. “Het kan echt niet dat deze ongeoorloofde discriminatie van de leerlingen van de Nederlandstalige school blijft duren. Het is aan de ouders – en dat zijn niet alleen Vlamingen – niet uit te leggen waarom ze moeten betalen voor opvang als hun kinderen naar de Nederlandstalige basisschool gaan, en niet in het Franstalige onderwijs.”
Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node , Politiek , Jongeren
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.