Grégor Chapelle nieuwe baas Actiris

© brusselnieuws.be
19/05/2011
Na 20 maanden zonder directeur-generaal heeft Actiris eindelijk weer een baas. Grégor Chapelle treedt vanaf 1 juni 2011 in dienst bij de Brusselse gewestelijke dienst voor arbeidsbemiddeling. De MR-oppositie spreekt van een politieke benoeming.

De Brusselse regering keurde de nieuwe benoemingen goed.

De benoeming van Chapelle (36) volgt op de tweede oproep tot kandidaten die in januari van dit jaar was gelanceerd.

Na de eerste oproep tot kandidaatstelling voor de functie van directeur-generaal bleek geen enkele kandidaat geschikt. Deze tweede oproep stond open voor Franstalige kandidaten, ongeacht of ze afkomstig waren uit overheidsinstellingen of de privésector.

De kandidaten moesten voor de selectiecommissie en voor een privé assessmentbureau bewijzen dat ze tegemoetkomen aan de wettelijke vereisten en over de nodige competenties beschikken.

Door de benoeming van Grégor Chapelle als directeur-generaal van Actiris heeft de Gewestregering de keuze van de selectiecommissie gevolgd. Het gaat om een mandaat van 5 jaar. Chapelle is momenteel PS-schepen bevoegd voor Werkgelegenheid in Vorst. In het verleden was hij voorzitter van de Franstalige studentenfederatie FEF.

Kandidaten
Voor de functie waren er vijf kandidaten, onder wie François Tomas, zoon van voormalig Brussels parlementsvoorzitter Eric Tomas (PS).

Eveneens op 1 juni kan de Nederlandstalige Yves Bastaerts als adjunct-directeur-generaal aan de slag. Hij was trouwens de enige kandidaat voor die functie. Hij werkt nu als adviseur bij de cel Tewerkstelling op het kabinet van minister van Tewerkstelling Benoît Cérexhe (CDH).

Na het vertrek van de vorige directeur-generaal Eddy Courthéoux in oktober 2009, zit Actiris al 20 maanden zonder grote baas. De huidige adjunct-directeur-generaal Emiel Meert nam in tussentijd de functie waar ad interim.

'Politieke benoeming'
Dat er zo lang geen nieuwe Actiris-topman was, is deels te verklaren door de rivaliteit tussen meererheidspartijen CDH en PS. Die twee partijen wilden elk iemand uit hun eigen rangen naar voor schuiven. Dat uiteindelijk toch iemand van PS-signatuur is benoemd, wordt bekritiseerd door parlementslid Didier Gosuin (MR-FDF). "Formateur Di Rupo spreekt over transparantie bij de federale onderhandelingen maar de regering van Charles Picqué (PS) gaat ondertussen door met politieke benoemingen," aldus Gosuin op zijn blog. "Als men nu toch een socialistische kameraad aanduidt, had men niet zo lang hoeven wachten."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni