Groen en Ecolo overal samen
Lees ook: Brusselse groenen willen 'Pocket Parks'
Negentien op negentien. Met die slogan kan Groen naar de kiezer. In alle negentien gemeenten is er minstens één kandidaat voor Groen. En overal is dat onder de vlag Ecolo-Groen.
Groen is daarmee tot nu toe de enige Vlaamse partij die in alle gemeenten opkomt. "Dat het gelukt is, heeft met media-aandacht te maken," zegt Rik Jellema. "Het project Ecolo-Groen heeft mobiliserend gewerkt. Eerst hadden we 15/19, dan 16/19 en zo verder. Het is niet alleen een kwantitatieve stap - in 2006 was Groen niet overal present -, maar ook een kwalitatieve. Het betekent dat een tweetalige lijst kan werken."
Hoe belangrijk is een lokale mandataris voor Groen?
Rik Jellema: "Heel belangrijk. Een Nederlandstalige gekozene in Brussel is een aanspreekpunt, zeker waar er maar weinig Nederlandstalige gekozenen zijn. Bovendien kunnen we als partij tonen dat het ons menens is met de lokale politiek. Dat we doeners zijn, en niet alleen bezig met dossiers."
Groen had in 2006 drie schepenen. Een schepen raakte jullie kwijt, een andere bijna.
Jellema: "In 2006 konden we zeggen: negen mandatarissen, zes keer in de meerderheid en drie keer schepen. 3-6-9, dat was een mooi beeld. Maar we hebben dat jammer genoeg niet kunnen aanhouden. Luckas Vander Taelen (ex-schepen in Vorst) werd Vlaams parlementslid en hij mag niet cumuleren. Annemie Vermeylen (schepen in Watermaal-Bosvoorde) is uiteindelijk wel gebleven. Het is frustrerend om mensen te zien vertrekken. We merken dat ook in de lokale partijafdelingen. Er wordt in Brussel veel verhuisd, zeker door jonge mensen."
"Belangrijker is dat we niet met excuus-Vlamingen naar de kiezer trekken. Groen levert de lijsttrekker in Ganshoren en bezet vijf keer de tweede plaats. We gaan in een sterke positie naar de verkiezingen."
In Oudergem dwarsbomen jullie de Vlaamse eenheidslijst door met Ecolo op te komen. Terwijl elke Vlaamse stem er telt om een schepen te halen.
Jellema: "Wij zijn kop van Jut, en volkomen onterecht. We waren bereid om te praten. Eenheidslijsten zijn verleden tijd. Democratie is het georganiseerde meningsverschil. Het is mij niet duidelijk wat het programma van die eenheidslijst zal zijn. Als het de enige betrachting is om een Vlaamse schepen te halen, dan kan de kiezer net zo goed een stem op ons uitbrengen."
In Schaarbeek heeft Groen een voorakkoord met het FDF. Een stem voor Groen is een stem voor het FDF. Dat is een lastige boodschap aan de Vlaamse kiezer.
Jellema: "Het gaat om een intentieverklaring, niet om een voorakkoord. FDF-burgemeester Bernard Clerfayt is de kwaadste niet. Kijk naar het Vlaamse schooltje dat er dankzij onze schepen is gekomen. Daarnaast verhoogt elke stem voor Ecolo-Groen het groene gewicht binnen die gedoodverfde coalitie. Kiezen voor Groen in Schaarbeek is dus helemaal geen verloren of duivelse stem."
In Etterbeek heeft Ecolo-Groen een voorakkoord op zak met Vincent De Wolf (MR), niet bepaald een progressieve stem.
Jellema: "De Wolf is een goede burgemeester, geen luiwammes. Dat hij weer met ons in zee wil, bewijst dat hij openstaat voor nieuwe ideeën."
Hij heeft wel het gewestelijk parkeerplan van minister Brigitte Grouwels (CD&V) getorpedeerd.
Jellema: "De samenwerking tussen de gemeenten en het Gewest moet beter. Door te praten kun je heel wat bereiken. De Wolf wou ook niet weten van Villo (gewestelijk fietsverhuursysteem, SVG). We zijn met hem rond de tafel gaan zitten, mét resultaat."
"En wat het parkeerplan betreft: je kunt niet ontkennen dat de gemeente heel wat terreinkennis heeft. Misschien heeft De Wolf gewoon gelijk als hij zegt dat een plan dat vanuit het Gewest wordt opgelegd, zonder rekening te houden met lokale bekommernissen, niet kan werken."
Lees meer over: Politiek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.