| Op de foto: Jérémy van Eeckhout (co-voorzitter Groen), Rajae Maouane (co-voorzitter Ecolo), Nadia Naji (co-voorzitter Groen) en Jean-Marc Nollet (co-voorzitter Ecolo.)

Groen: 'Laat Vlamingen ook op Brusselse kandidaten stemmen via federale kieskring'

© Belga
13/01/2024

Ecolo en Groen hebben hun visie op de staatshervorming klaar. Als het van de groenen afhangt, wordt het federale niveau versterkt, komt er een federale kieskring en worden de gemeenschapsbevoegdheden beperkt tot cultuur en onderwijs in een structuur met vier deelstaten.

De politieke raad van Ecolo en Groen vergaderde zaterdag in Elsene om zich te buigen over de gemeenschappelijke visie op de staatshervorming. Volgens Nadia Naji, covoorzitter van Groen, en Jean-Marc Nollet, covoorzitter van Ecolo, wordt het debat over staatshervorming in ons land veel te vaak vernauwd tot een discussie over herfederaliseren of defederaliseren. "Maar dat was voor ons niet het vertrekpunt. De vraag was wél: hoe maken we de besluitvorming van de Belgen beter?", aldus Naji en Nollet.

Concreet willen Ecolo en Groen het federale niveau versterken. Zo moet het federale niveau de bevoegdheid krijgen om finaal moeilijke knopen door te hakken, bijvoorbeeld wanneer de verschillende politieke niveaus geen eensgezindheid vinden over internationale kwesties, denk aan de verdeling van de klimaatinspanningen.

Verder pleiten Ecolo en Groen voor een federale kieskring voor een deel van de leden van de Kamer. Op die manier zou men op kandidaten uit heel het land kunnen stemmen. "Eén federale kieskring, waarbij Vlamingen ook op Waalse of Brusselse kandidaten kunnen stemmen en omgekeerd, zou de betrokkenheid sterk verbeteren", legt Nollet uit.

Om de staatsstructuur te vereenvoudigen vertrekken de groenen van vier "sterke deelstaten", met name Vlaanderen, Wallonië, Brussel en Ostbelgien (de Duitstalige regio). Daarbij zouden de gemeenschapsbevoegdheden wel beperkt worden tot cultuur en onderwijs.

Vooral in Brussel zou dat een aardverschuiving betekenen. "In dit model zouden de sociale en gezondheidssectoren en het beroepsonderwijs - mits stevige garanties op vlak van tweetaligheid - gefuseerd kunnen worden in de hoofdstad. Bijgevolg zouden de GGC (Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie) en de Cocof (Franse Gemeenschapscommissie) als decretale macht afgeschaft kunnen worden."

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni