Groene ruimte in Brussel onder druk
Een terrein van 1,8 hectare dat nog als landbouwgrond en weiland in gebruik was, achter de Goede Herderstraat en de Hogenbosstraat (op de grens met Sint-Jans-Molenbeek), zal wellicht worden volgebouwd. De eigenaars, het OCMW van Brussel en de Federale Verzekeringen, hebben een verkavelingsaanvraag ingediend. Op het groene terrein moeten vier appartementsgebouwen en een reeks (betaalbare) eengezinswoningen komen, goed voor maximaal 250 nieuwe bewoners.
Het eerste openbare onderzoek is ongeldig verklaard. Door een kleine (maar vaak voorkomende) nonchalance: de verplichte meldingsborden werden niet overal aangebracht in de aanpalende straten, en bij sommige affiches was het grondplan niet aangehecht. "Dat wordt eerstdaags rechtgezet met een nieuw openbaar onderzoek," laat de Berchemse burgemeester Joël Riguelle (LBR) weten. "Het OCMW van Brussel wil er maximaal aan verdienen."
Dertig buurtbewoners, met als Nederlandstalige woordvoerder Cybelle Buyck, organiseerden een petitie omdat ze het fundamenteel oneens zijn met het volbouwen van de groene ruimte, zeker omdat er in andere wijken veel leegstand is. Nog in 2002 verkochten notarissen belendende eigendommen als 'uniek uitzicht'; vorige winter nog vestigden er zich nieuwe eigenaars, in de veronderstelling dat ze rustig in het groen gingen wonen. De huidige bewoners vrezen dat de verkeers- en parkeerproblemen in de buurt nog groter zullen worden. Nu al is het rondjes rijden om de auto kwijt te geraken - garages zijn schaars. In de verkavelingsvoorwaarden werd hier (vooralsnog) geen rekening mee gehouden, is de kritiek van Berchemnaren en Molenbekenaren aan de andere kant van de gemeentegrens. Bovendien zou de gemeente de aanleg van een nieuwe straat achter de Goede Herderstraat aanvaarden, wat extra verkeersdrukte met zich mee zal brengen.
"In de nieuwe wijk is geen speel- of groene ruimte," klagen de buurtbewoners. "De bouwaanvraag houdt geen rekening met de aanwezigheid van een actieve bron op de site, en ook al niet met de huidige rioleringsoverlast. Nu al moeten bewoners van het hoogste gedeelte van de straat systematisch hun kelders leegpompen bij stortregens."
Yvan Mayeur (PS), voorzitter van het Brussels OCMW, was niet bereikbaar voor commentaar.
Corniche
De laatste tijd is ook elders in het gewest de druk op de laatste groene (bestemmingsvrije) lapjes grond, groot. In de Witte Vrouwenlaan en Groene Corniche in Sint-Pieters-Woluwe, vlak bij het Zoniënwoud, werd vorig jaar alarm geslagen toen de Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij (BGHM) er op 9,7 hectare sociale en middenklassewoningen wilde bouwen; het aantal ligt vandaag niet meer vast. Dit dossier zit in de tweede fase van aanbesteding en wordt voortgezet.
Op dit moment wordt ook in Neerpede, bij de Lenniksebaan (Anderlecht), aan het Woonproject Erasmus (6.500 nieuwe bewoners) gewerkt, eertijds ook een landelijke zone zonder bestemming. Met de buurtbewoners uit Berchem en Molenbeek kan de vraag worden gesteld of leegstaande panden renoveren of vervangen, niet te verkiezen is boven het volbouwen van groene oases.
Lees meer over: Sint-Agatha-Berchem , Politiek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.