De Brusselse parlementsleden Arnaud Verstraete (Groen) en Alain Maron (Ecolo) stellen zich vragen bij de 30.000 euro die het OCMW van Sint-Jans-Molenbeek jaarlijks uitbetaalt aan gedetacheerd regeringscommissaris Tina Martens. Bevoegd minister Pascal Smet (SP.A) ontkent de aantijgingen, en beschuldigt de groenen van “politieke spelletjes”.
Groenen: 'Belangenconflict op kabinet-Smet'
Het OCMW van Sint-Jans-Molenbeek betaalt al voor enkele jaren mee aan het loon van gedetacheerd regeringscommissaris Tina Martens, die op het kabinet van Pascal Smet werkt. Vorige maand maakte de gemeente nog bekend een einde te willen maken aan die regeling, maar volgens de minister ligt de bevoegdheid daarvoor bij het OCMW.
Verstraete en Maron stelden vandaag vragen bij die praktijk in de Commissie Sociale Zaken van het Brussels parlement. Volgens Verstraete is het merkwaardig dat er schijnbaar geen tegenprestatie staat tegenover het bedrag dat Martens van het OCMW van Molenbeek ontvangt.
'Weinig veranderd na Samusocial-debacle'
“Kunnen we niet verwachten dat een socialistisch minister zich daar vragen bij stelt?”, zegt Verstraete daarover aan BRUZZ. Volgens hem dreigt er ook een belangenconflict, omdat het kabinet-Smet mee de controle over de Brusselse OCMW’s uitvoert. “Deze situatie leert mij dat er weinig veranderd is na het Samusocial-debacle.”
Smet ontkende de aantijgingen voor de commissie met klem. Volgens hem gaat het hier om een louter administratieve regeling, die nagenoeg unaniem goedgekeurd is door het OCMW van Molenbeek.
'Slechte cinema'
“Wij zijn bij de Brusselse OCMW’s op zoek gegaan naar mensen met de juiste ervaring en expertise”, benadrukte de minister. “De regel is dat die mensen hun salaris behouden.” Volgens Smet wordt de vergoeding van wie de overstap maakt naar een kabinet zelfs regelmatig verhoogd, omdat dat vaak gepaard gaat met een stijging van de werkdruk. "Maar dat hebben we hier bewust niet gedaan."
Dat Ecolo de detachering van Martens destijds mee goedkeurde in de OCMW-raad van Molenbeek, en dit nu in het parlement bekritiseert, vindt minister Smet laakbaar. Hij beschuldigt de groenen van “politieke spelletjes” en “slechte cinema”.
Smet gaf verder nog aan er geen probleem mee te hebben het bredere debat te openen over de detachering van OCMW-secretarissen. Hij begrijpt de vraag naar een mogelijk belangenconflict, maar als er al een probleem is beperkt dit zich niet tot deze ene zaak.
Ondertussen wil Smet de vraag van de gemeente Molenbeek om een einde te maken aan de vergoeding verder bestuderen. "Juridisch ben ik daar niet toe verplicht, maar ik wil een einde maken aan deze politieke spelletjes”, besluit hij.
Niet onder de indruk
Verstraete is hoegenaamd niet onder de indruk van de kritiek van Pascal Smet. "De minister probeert iedereen verdacht te maken die een vraag stelt over zijn beleid", zegt hij. "Ik doe nochtans enkel mijn taak als parlementslid. Voor de duidelijkheid: het gaat hier niet om politieke spelletjes, maar om de principes van goed bestuur."
Verstraete geeft evenwel te kennen het "vreemd" te vinden dat de OCMW-raad van Sint-Jans-Molenbeek de regeling met het kabinet-Smet destijds goedkeurde. Het oppositielid vindt dat de minister een positief signaal uitstuurt door de kwestie verder te bestuderen. "Want deze detachering lijkt mij financieel noch moreel gezond."
Lees meer over: Politiek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.