De Elsense schepen Bea Diallo (PS) wordt minister in de nieuwe overgangsregering in Guinee. Een dappere keuze, vindt de Guineese gemeenschap in Brussel, die erg fier is op hem. “Hij laat zijn leven en carrière achter voor zijn thuisland,” klinkt het. Hoe lang de overgangsregering zal zetelen, is nog niet bekend.
Guineese Brusselaars enthousiast over ministerpost Bea Diallo
Diallo is deze woensdag te zien op de Guineese televisie en te horen op de radio. Hij heeft er net een ministerpost aanvaard in de nieuwe overgangsregering. Die komt er onder president Mamady Doumbouya, de legerkolonel die in september nog maar een staatsgreep pleegde. De bedoeling van de overgangsregering is, officieel, om uiteindelijk eerlijke en democratische verkiezingen te organiseren in het Afrikaanse land.
Diallo wordt er minister van Jeugd en Sport. Zijn entourage in Brussel is bijzonder trots. “Bea gaat dat goed doen. Hij gaat er werk creëren voor de jongeren, ondernemerschap stimuleren en sport voorop zetten,” zegt de 72-jarige Bintou Condé. Condé woont sinds 1997 in Brussel, maar kent Diallo al lang. Ze was goed bevriend met zijn moeder toen ze nog in Guinee woonden. “Onze families aten vaak samen in Conakry en mijn ex-man werkte samen met Bea’s vader als Guineese diplomaat.”
"Bea gaat dat goed doen. Hij gaat er werk creëren voor de jongeren, ondernemerschap stimuleren en sport voorop zetten"
Het is door zijn vaders job dat het gezin Diallo naar Europa reisde: eerst naar Frankrijk, en uiteindelijk naar België in 1984. “Maar zelfs als zoon van een diplomaat kreeg Bea te maken met racisme,” vertelt Condé. “Hij heeft die woede gekanaliseerd in het boksen.”
Als 13-jarige begon Diallo in Brussel te boksen. Die sport leverde hem uiteindelijk een wereldtitel op bij de middengewichten in 1998. Diallo studeerde marketing aan de Université Libre de Bruxelles en richtte nadien een eigen bewakingsfirma op, Champ’Angels. Hij trouwde met een Brusselse en kreeg hier een zoon. In 2004 stapte hij in de politiek. Eerst als Brussels parlementslid en vanaf 2006 ook als schepen in Elsene. Van die functie neemt hij nu, na vijftien jaar, afscheid.
"Absurd dat een Belgisch politicus in een ander land minister kan worden na een militaire staatsgreep."
'Fan van uitdagingen'
“Iedereen is fier op hem, iedereen feliciteert hem,” zegt Cellou Satina Diallo, een Guineese Brusselaar en zelf gemeenteraadslid (PS) in Brussel-Stad. “Bea heeft hier zijn leven en carrière opgebouwd, maar hij verlaat dat allemaal om zijn thuisland te helpen. Dat zal niet gemakkelijk zijn. Het is helemaal anders om aan politiek te doen in Afrika dan hier in België.” Ook Bintou Condé noemt het een “sprong in het ijle.”
Op de keuze komt ook kritiek. N-VA-politica Assita Kanko, die vroeger zelf in Elsene woonde, noemt het op Twitter “absurd” dat een Belgisch politicus in een ander land minister kan worden na een militaire staatsgreep. “Als je mensen hier vertegenwoordigt, moet je echt voor dit land kiezen,” zegt ze. Ook de partij MR bekritiseerde de keuze van Diallo.
Elsens burgemeester Christos Doulkeridis (Ecolo) vindt de keuze dan weer “dapper”. Dat zegt hij aan BRUZZ. “In een legislatuur van zes jaar kan het altijd gebeuren dat mensen hun mandaat om de een of andere reden opzeggen. Diallo had me al verwittigd dat er gesprekken liepen,” zegt Doulkeridis. “Hij is een man die van uitdagingen houdt, zowel als bokser als politicus. Nu staat Guinee voor een enorme uitdaging en hij beslist om daar geen schrik van te hebben. Dat is moedig.”
Hart voor Guinee
Doulkeridis noemt Diallo een loyale collega met wie hij goed overeenkwam. “Hij heeft geen klassieke politieke persoonlijkheid, want hij kwam uit de competitiewereld. Ik ga hem zeker missen."
In Elsene was Diallo bevoegd schepen voor Jeugd en Sport, maar ook Tewerkstelling en Sociale Integratie, Financiën, Preventie en Internationale samenwerking. Hij heeft zijn hele leven in Europa doorgebracht, maar bleef zijn thuisland een warm hart toedragen. “Toen er een ebola-uitbraak was, heeft hij medicatie naar scholen en ziekenhuizen gestuurd,” vertelt Bintou Condé. “Hij heeft zelfs eens tweedehandsbussen gekocht om het openbaar vervoer in Conakry uit te bouwen”, weet PS’er Cellou Satina Diallo. Volgens een artikel van Le Soir uit 2001 gaat het over een 200-tal bussen.
En toen de vorige Guineese president Alpha Condé aankondigde dat hij de grondwet wilde wijzigen om zijn ambtstermijn te kunnen verlengen, reisde Diallo op eigen initiatief naar Guinee om er met de vakbonden en politieke fracties te gaan praten. “Hij wilde dat er een gezonde dialoog kwam in Guinee,” zegt zijn partijgenoot Cellou Satina. Begin dit jaar vroeg een Guineese journalist aan Bea Diallo of hij misschien zelf president zou willen zijn. Hij antwoordde dat hij “klaar stond om zijn land te helpen.”
Jobcreatie
De Guineese gemeenschap in Brussel hoopt nu dat Diallo op dezelfde manier kansen schept voor de Guineese jeugd als hij in Brussel deed. In Elsene zorgde hij bijvoorbeeld voor begeleiding naar werk via de sportclub Emergence XL, waar hij zelf ook bokslessen gaf. In de Guineese context zou meer werk voor de jeugd ook de clandestiene migratie kunnen verlichten. “Ik weet dat het Bea vaak triest stemde dat zoveel jongeren Guinee verlieten om naar Europa te migreren,” zegt Doulkeridis.
"De rol van de overgangsregering is niet om het land te ontwikkelen"
De Guineese oppositiepartij Union des Forces Democratiques de Guinee (UFDG) vraagt wat meer terughoudendheid. “De rol van de overgangsregering is niet om het land te ontwikkelen. Wij vragen hen om vrije en transparante verkiezingen te organiseren, zodat de echte verkozenen daarvoor kunnen zorgen,” zegt algemeen secretaris Aliou Baldé van de Belgische partijafdeling, die in Brussel woont. “Diallo is geen lid van onze partij, maar dat is geen probleem zolang hij neutraal blijft. Wij wensen hem veel succes.”
Diallo was zelf nog niet bereikbaar voor een reactie bij BRUZZ. Hij verblijft momenteel in Guinee.
Lees meer over: Elsene , Politiek , Béa Diallo , Guinee , Cellou Satina Diallo , Christos Doulkeridis , Guineese gemeenschap
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.