Hoe zit het met de eenmaking van de Brusselse politiezones?
Anderlecht of Sint-Jans-Molenbeek hoeft maar te ontvlammen, er hoeft maar een fait divers plaats te vinden, of er wordt geroepen dat de zes Brusselse politiezones maar beter samensmelten tot één zone: een stadspolitie met één bestuursorgaan in plaats van zes, niet meer onderhevig aan al te veel lokale voogdij. Maar wel met een lokale verankering, het liefst op wijkniveau.
Let wel: het is vooral een eis van de Vlaamse partijen in Brussel; de Franstaligen twijfelen aan het concept. Voor de Vlamingen is de eenmaking van de Brusselse zones nodig om de efficiëntie en veiligheid te waarborgen, de Franstaligen zien het vaak als een slinkse manier van die Vlamingen om meer macht te verwerven: een stadspolitie zou sterker afhankelijk zijn van het Brussels Gewest, en daar hebben de Vlamingen meer te zeggen dan in de gemeenten. Het spook van de flamandisation.
Maar nu de nultolerantie afgekondigd is, gaat het eenmakingsvuur even plots liggen als het opgeflakkerd is. In februari van dit jaar diende Renaat Landuyt (SP.A) in de Kamer wel een wetsvoorstel in om de fusie 'bij hoogdringendheid' te behandelen, maar dat werd door alle regeringspartijen, inclusief CD&V en Open VLD, verworpen.
Sindsdien is er niet echt nieuws vernomen van het politieke front. Tijd om enkele verantwoordelijken om uitleg te vragen. De verankering van de politiezones, dat is federale materie. De federale overheid heeft het aantal politiezones wettelijk vastgelegd.
De afgelopen maanden was de eenmaking van de Brusselse politie een heet hangijzer. Toch kwam er geen schot in de zaak. Wat is het standpunt van minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom?
Margaux Donckier, woordvoerster: "Mevrouw Turtelboom vindt dat er één politiezone moet komen in Brussel. Maar dat kan niet opgelegd worden: de mensen moeten willen, anders werkt het toch niet. In oktober 2009 zijn we tot een protocolakkoord gekomen waarin de zes Brusselse zones beloofd hebben om nauwer samen te werken. Wij merken dat dat ook gebeurt. Ook zijn er vijftig extra agenten van de federale reserve voor Brussel voorbehouden."
De partij van mevrouw Turtelboom heeft in februari wel een wetsvoorstel verworpen dat de eenmaking wilde vergemakkelijken.
Donckier: "Daarvoor moet u bij de kamerfractie zijn."
De woordvoerder van de Open VLD-fractie in de Kamer, Jurgen Ritzen, verwijst naar het persoonlijke standpunt van Annemie Turtelboom. "Dat wetsvoorstel heeft Open VLD niet mee ondersteund omdat we van mening zijn dat je zo'n eenmaking niet kunt opleggen. De politiezones moeten er zelf in geloven. Volgens ons is het tijdsklimaat er nog niet rijp voor."
Dezelfde vragen leggen we voor aan de CD&V-kamerfractie. Woordvoerder Marc Paredis: "Navraag leert mij dat het wetsvoorstel van de heer Landuyt niet aan onze fractie ter ondertekening werd aangeboden. Het CD&V-standpunt met betrekking tot de politiezones is terug te vinden in ons verkiezingsprogramma: het bestuur in Brussel moet gerationaliseerd worden, met een overdracht van bevoegdheden van de gemeenten naar het gewestelijke niveau, een betere samenwerking tussen de OCMW's en één politiezone voor het gehele gewest. Nu zijn de bevoegdheden én de middelen te veel versnipperd over tal van beleidsniveaus. Meer coherentie van de bevoegdheidsverdeling moet leiden tot een efficiënter beleid. Dit is een essentiële tegenhanger van bijkomende financiering."
In het CD&V-verkiezingsprogramma voor 13 juni staat echter dat de samensmelting tot één politiezone gestimuleerd moet worden.
Compromis
In het Brussels Gewest kan minister-president Charles Picqué (PS) er misschien voor zorgen dat de geesten evolueren. Picqué heeft in het verleden echter al te kennen gegeven de zes zones niet te willen fuseren. Hij ziet veeleer heil in een systeem waarbij verschillende bevoegdheden van de zes zones worden samengebracht.
Concreet ziet Picqué twee politieniveaus: enerzijds een overkoepelend niveau op gewestniveau, dat voor een globale aanpak zorgt bij bijvoorbeeld Europese topontmoetingen en rellen, en anderzijds een lokaal wijkniveau, dat gestuurd wordt door de zes huidige politiezones. Een compromis tussen Vlaamse en Franstalige eisen, lijkt het. Dat behoeft meer uitleg.
Hoe denkt minister-president Picqué het dossier uit communautair vaarwater te houden?
Christine Léonard, woordvoerster: "Charles Picqué wil boven die problemen staan en denkt dat dit debat niet aan het communautaire gekoppeld moet worden."
Wordt veiligheid niet sowieso een stedelijk/gewestelijk thema wanneer men de politie omvormt tot één zone?
Léonard: "Niemand kan bewijzen dat één zone beter werk zou afleveren. Bovendien wacht de minister-president de resultaten van de werkgroep af die belast is met de bevoegdheidsverdeling tussen gemeenten en Gewest. Bovendien is veiligheid al een stedelijk thema. Charles Picqué zou echter graag enkele bevoegdheden overgeheveld zien van de Brusselse gouverneur (Hugo Nys, CD&V, red.) naar het Gewest."
"In het najaar zal er meer duidelijkheid zijn."
Lees meer over: Politiek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.