De Raad van Europa adviseert België om een einde te maken aan de benoeming van burgemeesters door de Vlaamse overheid. Het is niet de eerste keer dat de Raad dat zegt, maar aan eerdere adviezen werd geen gevolg gegeven. Volgens Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) begrijpt de Raad niets van de "ingewikkelde Belgische constructie".
Homans: 'Raad van Europa begrijpt constructie faciliteitengemeenten niet'
Het Congres van Lokale en Regionale Besturen van de Raad van Europa aanvaardde zonet een rapport over de toestand van de lokale democratie in de faciliteitengemeenten rond Brussel. Twee rapporteurs - een Zwitser en een Zweed - bogen zich over de “linguïstische diversiteit” in die gemeentes. Vooral Vlaanderen wordt in hun rapport op de vingers getikt.
‘Inbreuk lokale democratie’
De rapporteurs roepen België op om een einde te maken aan de benoeming van burgemeesters door de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, vandaag Liesbeth Homans (N-VA). Burgemeesters zijn reeds rechtstreeks verkozen door de burgers, stipt het rapport aan. Daar nog eens een benoeming aan koppelen kan in de praktijk neerkomen op overdreven controle vanuit Vlaanderen op lokale besturen.
De Raad van Europa liet zich eerder al kritisch uit over de benoeming van burgemeesters, met name in 2003, 2008 en 2014. Tot op heden zijn de aanbevelingen daarrond dode letter gebleven.
Verder stelt de Raad ook dat het voor gemeenteraadsleden in faciliteitengemeenten mogelijk moet zijn om zich in het Nederlands én Frans uit te drukken. Vandaag is dat niet toegestaan, wat volgens het rapport neerkomt op een “inbreuk van de lokale democratie”.
'Raad van Europa heeft het niet begrepen'
Minister Homans geeft in een persbericht aan verbaasd te reageren op het rapport van de Raad. “Met deze aanbevelingen toont men aan weinig tot niets van de ingewikkelde Belgische constructie af te weten”, aldus de minister.
Homans wijst erop dat er vandaag in alle Vlaamse gemeenten een benoemde burgemeester is. “De reden waarom er in Linkebeek lang geen benoemde burgemeester is geweest, is niet te zoeken in slechte procedures, maar in de houding van Damien Thiéry (MR)”, klinkt het.
“Iedereen moet er zich van bewust zijn dat onze taalwetgeving één geheel is van doorheen de tijd zorgvuldig opgebouwde evenwichten. De Raad van Europa heeft dat duidelijk niet begrepen”, besluit Homans.
Lees meer over: Politiek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.