Homans stuurt regeringscommissaris naar Linkebeek

© brusselnieuws.be
15/07/2015

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) stuurt een regeringscommissaris naar Linkebeek. Die moet in de faciliteitengemeente erop toezien dat een geldige kandidaat-burgemeester wordt voorgedragen. De gemeenteraad heeft in mei immers voor de derde keer Damien Thiéry (MR) voorgedragen, een benoeming die Vlaanderen al twee keer weigerde.

Bijna drie jaar na de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 heeft Linkebeek nog steeds geen benoemde burgemeester. De gemeenteraad droeg al tweekeer MR-Kamerlid Damien Thiéry voor, maar de Vlaamse regering weigerde telkens vanwege overtredingen van de taalwetgeving. De MR-politicus (ex-FDF) heeft die niet-benoeming al tweemaal juridisch aangevochten, maar haalde in december vorig jaar voor de tweede keer bakzeil bij de Raad van State.

Driemaal nog geen scheepsrecht
Toch werd Thiéry in mei opnieuw aangewezen als waarnemend burgemeester door de meerderheid in Linkebeek. En daarmee is het geduld van Homans op. Thiéry leidt immers dus de facto al jaren de gemeente, terwijl de Raad van State de Vlaamse regering al twee keer gelijk gaf.

De minister wil de benoemingscarrousel stoppen, maar een parlementair initiatief in die richting werd niet door de andere partijen van de meerderheid (onder meer de MR van Thiéry) gedragen. Dus ziet Homans zich verplicht terug te grijpen naar een regeringscommissaris.

"Het kan niet dat een gemeentebestuur weigert de wet na te leven", zegt ze. "Die commissaris zal in de eerste plaats moeten vaststellen of de gemeenteraad de wet uiteindelijk toch toepast en de uitspraken van de Raad van State respecteert, met name door een geldige voordrachtsakte voor een kandidaat-burgemeester in te dienen."

'Vorm van inquisitie'
In een reactie aan persbureau Belga zegt Damien Thiéry dat de actie van Homans "lijkt op een vorm van inquisitie" die "de situatie in Linkebeek niet zal oplossen". Hij gaat nu onderzoeken of er beroep kan worden aangetekend.

"Dit dient om een situatie te beheren die ze zelf gecreëerd heeft door haar weigering om me te benoemen", zegt Thiéry. Hij stelt zich wel vragen bij de bevoegdheden van de commissaris "die moet begrijpen dat hij niet met open armen zal worden ontvangen". De niet-benoemde burgemeester benadrukt dat zijn voordracht als burgemeester gesteund wordt door een grote meerderheid van de bevolking in Linkebeek. Hij gelooft dat "de wil van het volk" het uiteindelijk zal halen van de "onverzettelijkheid en de provocatie van de Vlaamse regering".

De MR heeft inmiddels verklaard dat ze Thiéry alle steun toezegt "bij elke juridische stap die hij wil ondernemen".

Thiéry verstuurde voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 Franstalige oproepingsbrieven, dat is een schending van de omzendbrief-Peeters.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni