Er zijn bij het Agentschap Integratie en Inburgering geen wachtlijsten die te wijten zijn aan een tekort aan personeel of aanbod. Dat zegt minister van Inburgering Liesbeth Homans (N-VA). Dat sommige inburgeraars niet meteen starten aan een cursus Maatschappelijke Integratie heeft te maken met 'persoonlijke redenen' en de keuze voor 'maatwerk'. Dat heeft de N-VA-minister woensdag in het Vlaams Parlement geantwoord op een vraag van SP.A-parlementslid Yasmine Kherbache.
Homans: Wachtlijst niet te wijten aan tekort aan personeel of aanbod
Er is de voorbije dagen en weken al heel wat gezegd en geschreven over de aangekondigde herstructurering van het Agentschap Integratie en Inburgering. Vlaams minister van Inburgering Liesbeth Homans heeft dinsdag nog over de kwestie overleg gehad met de vakbonden.
In het Vlaams Parlement kreeg minister Homans woensdag de vraag of het klopt dat er 5.000 mensen op de wachtlijst staan voor de cursus Maatschappelijke Oriëntatie. Volgens SP.A-politica Yasmine Kherbache zou zo'n wachtlijst namelijk 'haaks' staan op de eerdere bewering van de minister dat er geen probleem is op het vlak van de dienstverlening. Kherbache herhaalde daarbij haar pleidooi voor een externe audit van het agentschap.
"U probeert een probleem aan te kaarten dat er geen is," antwoordde minister Homans. Volgens de N-VA-minister zijn er helemaal geen wachtlijsten die te wijten zijn aan een tekort aan personeel of aanbod.
Maatwerk
Zo zijn er volgens Homans ruim 3.900 inburgeraars die wel een inburgeringscontract hebben getekend, maar die nog niet zijn ingeschreven voor een cursus Maatschappelijke Oriëntatie. En daar spelen twee factoren mee. Zo zijn er ten eerste soms persoonlijke redenen, gaande van ziekte tot het volgen van een opleiding.
Een tweede reden is de keuze voor 'maatwerk'. "Ik steun die keuze. Dat betekent onder meer dat cursisten kunnen opteren voor een lesgever in hun moedertaal of een contacttaal. Maar als er nood is aan een lesgever die een Somalisch dialect kent, kan het soms zijn dat men even wacht tot er een groepje van vier cursisten is," legt minister Homans uit.
Verder zijn er volgens de minister bijna 3.000 inburgeraars die een contract hebben getekend en die ook zijn ingeschreven voor een cursus, maar die even moeten wachten tot het begin van een nieuwe cursussenreeks in maart (of in mei). Hen nu, in het midden van de cursusreeks van januari-februari, laten starten, heeft weinig zin.
"Er zijn dus geen wachtlijsten door een tekort aan aanbod. Stop dus dit paniekvoetbal", aldus minister Homans.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.