Toekomstig Molenbeeks schepen Saliha Raiss (one.brussels-Vooruit) heeft de eed nog niet afgelegd, maar moet nu al stevig opboksen tegen de liberale coalitiepartners. Het feit dat Raiss een hoofddoek draagt lijkt een breekpunt te worden voor de MR. “Het neutraliteitsprincipe mag niet in gevaar komen”, aldus Brussels MR-voorzitter David Leisterh.
Hoofddoek schepen zet Molenbeekse meerderheid onder hoogspanning
Het was MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez die donderdag enkele uren na de voordracht van Saliha Raiss als nieuwe schepen in Molenbeek via sociale media het vuur aan de lont stak.
“Een gezaghebbende functie uitvoeren, zoals die van een schepen, is niet verenigbaar met het dragen van een in het oog springend religieus teken”, tweette Bouchez, waarmee hij uiteraard doelde op de hoofddoek die Raiss draagt. De Molenbeekse, momenteel gemeenteraadslid, moet de ontslagnemende Jef Van Damme aflossen in de paarse meerderheid.
Dat de MR gekant is tegen levensbeschouwelijke symbolen bij politici is niet nieuw. Dat Bouchez meteen fel van leer trekt tegen Raiss, die normaal gezien pas eind augustus de eed aflegt, is dat met de onstuimige stijl van de MR-voorzitter in het achterhoofd evenmin. Maar: de liberalen vormen wel samen met PS, one.brussels-Vooruit en Open Vld de coalitie in het Molenbeekse schepencollege.
“Het mag duidelijk zijn: hier komen spanningen van”
‘Spanningen’
Dat gemeentebestuur gaat op die manier na het politiek reces mogelijk onzekere weken tegemoet. Raiss moet de meerderheid van de Molenbeekse gemeenteraadsleden achter zich krijgen om het tot schepen te kunnen schoppen. Steekt de MR/Open Vld-fractie effectief een stokje voor haar benoeming, dan is het maar de vraag of de Molenbeekse coalitie de gevoelige tweespalt overleeft.
Huidig schepen en ex-burgemeester Françoise Schepmans – kopvrouw van de Molenbeekse MR – laat weten liever niet vooruit te blikken op de feiten, Brussels parlementslid David Leisterh (ook Brussels MR-voorzitter) gaat wel in op de polemiek.
“Het mag duidelijk zijn: hier komen spanningen van”, reageert Leisterh onomwonden aan BRUZZ. “Voor ons is het zonneklaar: het neutraliteitsprincipe mag niet in gevaar komen, zeker niet bij iemand in een representatieve functie. Dit is een heel moeilijke situatie”, treedt Leisterh zijn voorzitter Bouchez bij.
‘Andere problemen’
Molenbeeks burgemeester Catherine Moureaux (PS) liet eerder deze week al verstaan dat ze voor de volle honderd procent achter Raiss staat.
“Saliha Raiss is verkozen. Ze is geen ambtenaar maar een verkozen mandataris”, diende ze Bouchez van antwoord op sociale media. “Laten we niet alles door elkaar halen. Geen enkele gekozen vertegenwoordiger is neutraal. Dat heeft per definitie geen zin”, klonk het.
Moureaux loofde Raiss nog om haar “socioeconomische standpunten”. “Ze wordt door iedereen in de gemeenteraad gewaardeerd. Ik heb de indruk dat ze goed verwelkomd zal worden in het schepencollege.”
Ook Vooruit-voorzitter Conner Rousseau mengde zich in de debatten. "Vooruit focust op wat politici doen, niet op hoe ze eruit zien of wat ze dragen", liet hij optekenen in La Libre Belgique. "Saliha Raiss is een gemotiveerde jonge vrouw die Molenbeek en Brussel na aan het hart ligt. Ze vecht voor koopkracht, gezondheid en gelijke kansen voor alle vrouwen in Brussel.”
“Ik hoop dat het debat zich kan richten op haar sociaal beleid in plaats van op de manier waarop ze zich kleedt”, aldus Rousseau. “Brussel heeft andere problemen dan dit symbool en met deze discussies schieten we niets op."
MIVB
Saliha Raiss heeft zich in het verleden bovendien al meermaals sterk uitgesproken voor het dragen van religieuze symbolen in een overheidscontext.
Als gemeenteraadslid kwam ze in 2020 in het nieuws met een motie die komaf wou maken met het neutraliteitsprincipe achter het gemeenteloket.
Niet veel later, in de lente van 2021, liet Raiss zich als lid van de raad van bestuur van de MIVB positief uit over de beslissing van het MIVB-beheerscomité om niet in beroep te gaan tegen het ‘hoofddoekenvonnis’ dat de Brusselse regering een tijdlang verlamde.
Een rechter had de MIVB toen veroordeeld voor discriminatie nadat de Brusselse openbaarvervoersmaatschappij een moslima niet had aangenomen omdat ze een hoofddoek droeg. Door niet in beroep te gaan, werd de deur voor het dragen van levensbeschouwelijke symbolen bij de grootste Brusselse werkgever op een kier gezet.
“Het begrip neutraliteit is duidelijk een politiek en geen juridisch instrument geworden”, schreef Raiss in een opiniestuk.
“Laten we ook de pleister durven verwijderen die een open wonde bedekt: de zichtbaarheid van moslims in de westerse samenlevingen. De hoofddoek wordt gebruikt als het moslimsymbool, en het is dit symbool dat wij met alle middelen trachten te doen verdwijnen, maar waar stopt het?”
Machtsstrijd
Tegen de achtergrond van de botsing over neutraliteit speelt ook de machtsstrijd om de burgemeesterssjerp tussen PS en MR. Het is geen geheim dat de MR maar al te graag opnieuw aan het hoofd van het Molenbeeks gemeentebestuur wil staan, na de verkiezingen van 2024.
Of de MR in dat opzicht all-in wil gaan door de huidige coalitie op te blazen, zullen we eind augustus weten. Dan staat de volgende gemeenteraad op het programma, waarin de aangekondigde schepenbenoeming van Raiss ongetwijfeld het hoofdthema zal zijn.
Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Politiek