Het aantal Brusselaars dat aangesloten is bij de Vlaamse zorgverzekering is in tien jaar tijd met bijna een kwart gedaald. Vrijdagochtend werd daarover gedebatteerd in de VGC-raad. Bevoegd collegelid Bianca Debaets (CD&V) lanceerde eerder een gerichte campagne naar welzijnsorganisaties, en zegt dat de Vlaamse overheid een publiekscampagne plant.
De Vlaamse Sociale Bescherming (een uitgebreide zorgverzekering) geeft zwaar zorgbehoevenden elke maand 130 euro als vergoeding voor hun niet-medische kosten. Ze kost in principe 51 euro per jaar. In Vlaanderen is aansluiting voor iedere 26-plusser verplicht, in Brussel niet. In 10 jaar tijd daalde het aantal Brusselse leden van 55.607 naar 42.831.
Volgens Debaets, die binnen de VGC belast is met Welzijn en Gezondheid, heeft de daling meerdere oorzaken. “Wellicht zijn net als in Vlaanderen de grootste groep niet-betalers de jongeren, die de aansluiting ‘vergeten’. Naast de mensen die uit Brussel verhuizen, dalen de aansluitingen ook door overlijdens. En daarnaast is er de laatste jaren geen actieve campagne meer gevoerd om de Vlaamse zorgverzekering expliciet in de kijker te zetten, met het oog op de invoering van de Vlaamse Sociale Bescherming (VSB).”
Door de straftijd fors in te korten voor Brusselaars die zich niet tijdig aansloten, hoopt de Vlaamse overheid het tij te keren. Debaets gaf daarnaast eind 2016 al opdracht voor een info- en sensibiliseringscampagne bij relevante partners en organisaties, zoals OKRA, het Minderhedenforum, het Brussels Ouderenplatform, de studenten sociaal werk van de Erasmushogeschool, of het Lokaal Overleg Thuiszorg. Die zouden op hun beurt hun cliënten, patiënten correct kunnen informeren.
Infocampagne
Oppositieleden Arnaud Verstraete (Groen) en Dominiek Lootens-Stael (Vlaams Belang) pleitten voor een ruimere sensibiliseringscampagne. “De kans bestaat dat een aantal Brusselaars hier geen beroep op doen, gewoon omdat ze niet goed op de hoogte zijn”, zei Verstraete. “En wie wel aangesloten is, weet heel vaak niet hoe en waarvoor men de zorgverzekering kan gebruiken, en welke rechten men heeft”, klonk het bij Lootens-Stael.
Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid plant een informatiecampagne naar burgers toe, antwoordde Debaets. “Dat gebeurt onder meer via een infobrochure, al dit voorjaar. De timing is afgestemd op de goedkeuring van het nieuwe decreet VSB, en kon daarom niet eerder gelanceerd worden.”
De Vlaamse administratie laat ook een spot opnemen die ook op de televisiezender van BRUZZ zal worden uitgezonden, zei de staatssecretaris.
“Via de campagne wordt het onder meer het nieuwe systeem omtrent zorgtickets en zorgbudgetten binnen de Vlaamse Sociale Bescherming uitgelegd. In deze brochure wordt Brussel en haar specifieke karakter wat betreft de Vlaamse Sociale Bescherming ook duidelijk mee opgenomen.”
'We hopen op gunstig effect'
De infocampagne moet samen met de halvering van de wachttijd en de schrapping van de bijkomende wachttijd per achterstallig jaar, een gunstig effect kunnen hebben op het aantal aangesloten Brusselaars, hoopt Debaets. “Dat effect is tot nu toe natuurlijk nog niet zichtbaar, gezien de campagne pas in 2017 gestart is en de brede publiekscampagne nu nog niet.”
SP.A en Groen herhaalden in het debat ook nog hun standpunt dat Brussel een verplichte bescherming zou moeten invoeren, net als Vlaanderen, om zorg op twee snelheden ten alle prijze te vermijden. Debaets verwees daarvoor naar het GGC-College, dat opdracht heeft gegeven die ‘autonomieverzekering’ nog verder te bestuderen.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.