Minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Jan Jambon (N-VA) en minister van Justitie Koen Geens (CD&V) hebben hun ontslag aangeboden "na vermoedelijke fouten in het terreuronderzoek" in het kader van de aanslagen van Brussel. Premier Charles Michel zou het ontslag echter hebben geweigerd.
Jambon en Geens bieden ontslag aan voor 'fouten terreuronderzoek'
Volgens bronnen dichtbij onze redactie bood Jambon woensdagavond zijn ontslag aan. Minister Jambon verklaarde aan VTM: "Ik heb gisteren kennis genomen van de verklaringen van de Turkse president Erdogan. Ik heb de hele nacht doorgewerkt om alle feiten op een rijtje te zetten, waarbij ik ook de federale politie heb geraadpleegd."
"Als je alle feiten op een rijtje zet, dan kan je je grote vragen stellen bij een aantal dingen bij Justitie en de afwikkeling daarna en ook bij de politie", moest Jambon toegeven. "Ik denk dat het - gezien de feiten - gerechtvaardigd is dat mensen zich daar vragen bij stellen. De vraag hoe het kon dat iemand zo vervroegd vrijgelaten is. En dat we de kans gemist hebben om hem, toen hij in Turkije zat, weer op te pakken."
De vicepremier van N-VA vond daarom naar eigen zeggen dat hij "zijn politieke verantwoordelijkheid moest opnemen". Net als minister van Justitie Koen Geens toonde hij zich daarom bereid ontslag te nemen.
Premier Charles Michel weigerde hun ontslag evenwel. "De premier en het kernkabinet hebben mij uitdrukkelijk gevraagd om aan te blijven. Gezien de situatie en de toestand waar we nu in zitten. Omdat je in een oorlogssituatie het terrein niet mag verlaten." Jambon merkte nog op dat hij meer dan bereid om verder te gaan. "Als ik dat niet zag zitten, zou ik niet 'ja' gezegd hebben aan de premier", klonk het nog.
Volgens de premier zou het nu belangrijk zijn de rangen te sluiten, aldus nog VTM Nieuws.
Zaak El-Bakraoui
De federale topministers bogen zich vanmiddag over de voorgeschiedenis van Ibrahim El Bakraoui, een van de zelfmoordterroristen die zich dinsdag opblies op Brussels Airport. El Bakraoui was in januari 2010 betrokken bij een gewelddadige overval op een wisselkantoor op de Anspachlaan in Brussel. Hij opende daarbij met een kalasjnikov het vuur op de politie. Voor die feiten werd hij veroordeeld tot 9 jaar cel, maar in 2014 kwam hij al voorwaardelijk vrij. Turks president Recep Tayyip Erdogan heeft woensdag gezegd dat El Bakraoui in 2015 was opgepakt aan de grens met Syrië. Nadien zou hij zijn uitgewezen naar Nederland.
Er bestaat echter nog veel onduidelijkheid over de manier waarop dat verliep en de contacten die daarover plaatsvonden tussen de Belgische, Nederlandse en Turkse autoriteiten.
CD&V-vicepremier Kris Peeters zei voor de aanvang van het kernkabinet nog dat hij vond dat justitieminister Koen Geens (CD&V) of minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) geen ontslag hoefden te nemen na de kwestie-El Bakraoui. "Ik denk dat beide ministers heel goed werk leveren en dat ontslag niet aan de orde is", zei Peeters aan de VRT.
Minister Geens wees voor de vergadering ook alle verantwoordelijkheid af. "Het is toch normaal dat een minister van Justitie of minister van Binnenlandse Zaken niet weet wat op de ambassades en bij de verbindingsofficier toekomt, wij kunnen dat niet weten."
Aanslagen Brussel 2016
Lees meer over: Politiek , Samenleving , Aanslagen Brussel 2016
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.