Hondenpoep, sluikstorten en afval dat op de verkeerde dag buiten wordt gezet: Anderlecht kampt al jaren met overlast wat netheid betreft. Het gemeentebestuur zet deze zomer 65 jobstudenten in. Samen met extra gemeentepersoneel gaan die dagelijks tweehonderd 'zwarte punten' controleren op zwerfvuil.
Jobstudenten en dagelijkse controles tegen zwerfvuil in Anderlecht
De meest voorkomende problemen zijn sluikstorten, hondenpoep en loslopende honden en niet onderhouden voetpaden en terreinen.
De gemeente maakte straat per straat, wijk per wijk de balans op van de pijnpunten om zo beter op de noden te kunnen inspelen. Meer dan tweehonderd ‘zwarte punten’ werden zodoende vastgesteld. Op de zwarte punten zal de gemeente nu op dagelijkse basis controles uitvoeren, maakt schepen van Preventie Alain Kestemont (Défi) zich sterk. Daarvoor wordt meer gemeentepersoneel ingezet. Ook agenten van de zone Zuid krijgen doelgerichte vormingen om overlast beter vast te stellen.
Kestemont zal daarbij nauw samenwerken met de schepen van Openbare Reiniging Allan Neuzy (Ecolo), en ook hun diensten zullen actiever gaan samenwerken. Om te onderstrepen dat netheid voor het voltallige schepencollege belangrijk is, ondertekenen alle schepenen symbolisch een netheidspact.
65 jobstudenten
Op het vlak van preventie zet de gemeente haar eind mei gelanceerde campagne verder. Verder zal ze blijven inzetten op informatieverspreiding via de gemeentekrant en Facebook en worden handelaars en dierenwinkels gesensibiliseerd.
Vanaf de zomer komt er een nieuw netheidsteam dat tijdens het weekend zal controleren. De gemeente werft ook 65 jobstudenten aan om de netheidsteams tijdens de zomermaanden te versterken. De gemeente zal bovendien een nieuwe digitale toepassing in gebruik nemen om de problematiek intern beter te kunnen opvolgen.
Twee keer in top tien
Overlast door vuilstorten is al jaren een probleem in Anderlecht. De gemeente scoorde twee keer in een door onze lezers geselecteerde top tien. Vooral de omgeving rond Anderlechtsepoort in de wijk Kuregem, en de Grondelstraat werden aangemerkt als vuil. Die laatste straat werd ook wel een 'paradijs voor sluikstorters' genoemd.
Lees meer over: Anderlecht , Politiek , Netheid , sluikstorten , Alain Kestemont , Allan Neuzy
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.