Benjamin Dalle

Kamer: Ook Dalle stuwt CD&V niet omhoog

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
27/05/2014

Net als in het Brusselse parlement heeft CD&V het laten afweten bij de verkiezingen voor de Kamer. Lijsttrekker Benjamin Dalle, die door de partij zelf, maar ook door de media naar voren geschoven werd als coming man van CD&V, heeft het tij niet kunnen doen keren.

Voor het eerst konden alleen de inwoners van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest stemmen op de Brusselse Kamerlijsten, een gevolg van de splitsing van het vroegere kiesarrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde. Halle-Vilvoorde werd samengevoegd met de voormalige kieskring Leuven en Brussel werd een kieskring op zichzelf. Hierdoor konden de Franstaligen uit de Rand niet langer stemmen op Brusselse kandidaten. Dat was alleen nog mogelijk in de zes faciliteitengemeenten, waar de inwoners de keuze hadden tussen de Vlaams-Brabantse of de Brusselse lijsten.

Maar ook de Vlaams-Brusselse kandidaten voor de Kamer konden door de splitsing niet langer gebruikmaken van stemmen uit de Vlaamse Rand.

Op voorhand was gezegd dat de splitsing electoraal zeker niet negatief zou zijn voor de Franstaligen, maar wel voor de Nederlandstalige Brusselaars. Dat was nu eenmaal de prijs die Vlaanderen moest betalen voor de splitsing.

Na de federale verkiezingen van 2010 hadden de Vlaamse Brusselaars nog twee gekozenen (Guy Vanhengel en Steven Vanackere). Om opnieuw een gekozene in de Kamer te hebben, zou een partij om en bij de 40.000 stemmen moeten hebben en er zijn maar zo’n 50.000 Vlaamse stemmen. Even probeerden de Vlaamse partijen nog een eenheidslijst te vormen in Brussel, maar die poging bloedde al snel dood. De partijen dienden vervolgens elk hun eigen federale lijst in. Omdat de kans op succes minimaal was, brachten ze niet de grote boegbeelden in stelling voor de Kamer, maar veeleer jonge of relatief onbekende beloften.
CD&V maakte wel van de gelegenheid gebruik om de jonge Benjamin Dalle te lanceren. Hij verscheen op zowat elk debat en slaagde erin om met zijn deskundigheid en communicatietalent uitgebreid in de schijnwerpers te komen van de media.

Groen pakte het anders aan en vormde een lijst met Ecolo. Annalisa Gadaleta uit Sint-Jans-Molenbeek kreeg de derde plaats. Voor sommige kiezers werd het echter niet duidelijk dat ze via de Ecololijst op Groen konden stemmen. Gadaleta raakte uiteindelijk nipt niet verkozen.

Intensieve campagne
Hoewel de kans op een Vlaamse gekozene in de Kamer verwaarloosbaar was, werd zondag toch nog fors op Vlaamse lijsten gestemd. Die verzamelden 46.000 stemmen.

Daarvan gingen er 13.294 naar de Brusselse Open VLD, die dus ook in de Kamer de grootste is. De N-VA haalde amper vijftig stemmen minder en doet het verhoudingsgewijs dus beter dan in het Brusselse parlement, waar ze maar de vierde Vlaamse partij is geworden. In Anderlecht en Molenbeek is N-VA zelfs de grootste Vlaamse partij in de Kamer.

CD&V daarentegen wist maar goed 8.000 stemmen bijeen te sprokkelen en wordt daarmee de vierde Vlaamse partij. De intensieve campagne van Dalle, die de afgelopen weken veel zichtbaarder was dan de lijsttrekkers van Open VLD (Thomas Ryckalts), N-VA (Luc Demullier) en SP.A (Maité Morren), heeft dus niet gewerkt. Zelf haalde Dalle 2.566 stemmen.
Dalle vindt dat het nog wel meevalt. “Het is natuurlijk jammer dat we in het Brussels parlement een zetel verliezen, maar in de Kamer houden we stand. Als je de resultaten van de vorige verkiezingen in de Brusselse kantons optelt, doen we het zelfs iets beter. En dat met een hele jonge ploeg.”

“Een Vlaamse gekozene halen was een mission impossible, dat wisten we. Maar we zijn er toch met enthousiasme tegenaan gegaan,” zegt Dalle, die als kabinetchef van staatssecretaris voor Staatshervorming Servais Verherstraeten mee de splitsing van BHV uittekende.

Geen pak slaag
Hoe werd er in de zes faciliteitengemeenten gestemd? In Drogenbos, Kraainem, Linkebeek, Sint-Genesius-Rode, Wemmel en Wezembeek-Oppem koos uiteindelijk zo’n twee derde van de inwoners voor een Brusselse lijst. Van hen stemde 40 procent voor MR en bijna 18 procent voor het FDF. Van de inwoners van de faciliteitengemeenten die toch voor een Vlaams-Brabantse lijst opteerden, koos ruim 14 procent voor het FDF.

De Franstalige partijen dan. Ook in de Kamer slaagde Didier Reynders van MR niet in zijn missie: de grootste worden. MR haalde 23,05 procent van de stemmen, tegen 24,86 procent voor de PS van Onkelinx. FDF wordt de derde partij met 11,08 procent van de stemmen. Ecolo kreeg, in tegenstelling tot in het Waalse en Brusselse parlement, geen pak slaag en behoudt zijn twee zetels. Of die tweede zetel naar Gadaleta gaat, was maandag nog onzeker. CDH wordt, met 9,32 procent en twee zetels, de vijfde Franstalige partij.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni