De Brusselse regering heeft knopen doorgehakt in de belastingshervorming. Die zijn over het algemeen in het voordeel van de (gewone) Brusselaar. Tenminste als die niet over verschillende huizen beschikt.
Koopkracht stijgt al in 2016
D e Brusselse regering had een weekend nodig om 400 miljoen euro weg te werken, om zo de begroting 2016 sluitend te maken. Vooral een aantal geplande investeringen sneuvelen. Het was tegelijk ook uitkijken naar de fiscale hervormingen die minister van Begroting Guy Vanhengel (Open VLD) eerder al aankondigde.
Het Brussels Gewest heeft een aantal nieuwe bevoegdheden gekregen en moet ook links en rechts kijken wat de andere gewesten van plan zijn, om een al te grote fiscale concurrentie te vermijden. Dat mondt uit in een grote fiscale hervorming. Het is de meest ingrijpende sinds het ontstaan van het Brussels Gewest.
Voor het gros van de Brusselaars betekent de hervorming een financieel voordeel. Wie vastgoed bezit in Brussel, maar er niet woont, is de pineut.
1. MINIVERSCHUIVING VAN ARBEID NAAR KAPITAAL
De Brusselse regering zal vanaf volgend jaar het vastgoed wat extra belasten. Het gewestelijk deel van de onroerende voorheffing stijgt met 12 procent. In ruil wordt de 1 procent agglomeratieheffing op de personenbelasting afgeschaft. Daarbovenop krijgen de Brusselse eigenaars nog eens 120 euro als compensatie voor de verhoging van de onroerende voorheffing.
2. AFSCHAFFING GEWESTBELASTING
Minister Vanhengel heeft de gewestbelasting in een vorige legislatuur al eens gehalveerd, tot 89 euro. Nu slaagt hij in waar hij allang op aast: de gewestbelasting wordt in 2016 volledig afgeschaft.
3. SCHENKINGEN, ERFENISSEN
Vlaanderen heeft dit jaar de schenkingsrechten voor onroerende goederen fors verlaagd. Vooral schenkingen in rechte lijn werden er een stuk voordeliger. Brussel zal vanaf 2016 dat voorbeeld volgen.
Tegelijk worden de successierechten voor pleegkinderen en stiefkinderen gelijkgetrokken met die voor biologische kinderen.
4. NULHEFFING REGISTRATIERECHTEN
Wie een woning koopt met een waarde tot 500.000 euro, zal vanaf 2017 voor de eerste schijf van 175.000 euro geen registratierechten meer betalen. In technische termen: het abattement wordt verhoogd. In ruil wordt de woonbonus afgeschaft. Die bevoegdheid is naar de gewesten overgedragen. Het aanhouden van de woonbonus zou een financiële strop betekenen voor het Brussels Gewest. Volgens berekeningen in onze krant, komen tweeverdieners hier bekaaid vanaf: de huidige woonbonus is voordeliger dan het toekomstige abattement. De personenbelasting zal in 2017 wel bijkomend met een half procent verlaagd worden.
5. DIENSTENCHEQUES
De dienstencheques blijven voor de rest van de legislatuur 9 euro kosten. De fiscale aftrek daalt van 30 naar 15 procent.
Lees meer over: Politiek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.