Lalieux: 'Marshallplan voor openbare netheid'
Het akkoord over netheid in het kader van de staatshervorming zal niet volstaan om Brussel properder te maken, denkt Lalieux. "Er zijn al veel inspanningen gebeurd op het vlak van netheid, zeker in de Stad Brussel, maar het is nog niet genoeg", zegt de schepen van Netheid aan TéléBruxelles.
"Kijk naar het premetrostation Beurs, dat van 's morgens tot 's avonds stinkt naar urine. Dat is een hoofdstad onwaardig. Of neem de vuilnisophaling rond de Grote Markt. Die gebeurt 's ochtends waardoor de straten 's avonds vol vuilniszakken liggen. Dat moet toch anders kunnen."
Volgens Lalieux zijn nog meer investeringen nodig maar vooral ook meer overleg tussen de vele actoren. "Ik roep op tot een Marshallplan voor openbare netheid. Iedereen moet zijn inspanningen op elkaar afstemmen. Ook de MIVB moet haar verantwoordelijkheid nemen. Leefmilieu Brussel moet vuilnisbakken plaatsen in de parken, enz. Ik heb er vertrouwen in dat staatssecretaris Rachid Madrene er werk van zal maken want hij is even veeleisend als ik."
In Schaarbeek is de scepsis nog groter. Die gemeente ligt dan ook al jaren op ramkoers met Net Brussel. Als het gewestelijke agentschap ergens vuilnis laat liggen draaien de gemeentearbeiders op voor het werk. Het maakt burgemeester Bernard Clerfayt (FDF) wantrouwig over de slaagkansen van het nieuwe akkoord.
Hij wordt verantwoordelijk voor de netheid van zowel gemeente als gewestwegen. In ruil krijgt ie enkele ambtenaren van net brussel ter beschikking. Maar dat zullen er nooit genoeg zijn om al het werk op te knappen denkt hij.
"Iedereen weet dat Net Brussel nu niet genoeg middelen heeft om de netheid te waarborgen", aldus Clerfayt op tvbrussel. "Ik vraag mij dus af of ik genoeg agenten en genoeg geld zal hebben om de netheid te verbeteren in Schaarbeek."
Dankzij het akkoord hebben burgers nu één aanspreekpunt, de gemeente, voor al hun klachten rond netheid. Een goeie zaak vindt Clerfayt. Maar hij had liever de ambtenaren van Net Brussel ingelijfd bij z'n gemeentelijke ambtenaren. Allemaal onder hetzelfde dak en met hetzelfde statuut. Want wie bij de gemeente werkt verdient nu minder dan wie voor Net Brussel werkt. "Het zal moeilijkheden scheppen op het terrein: ambtenaren met dezelfde taken maar niet met hetzelfde loon."
Lees meer over: Politiek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.