| De verkiezingsuitgaven per lijst in Brussel-Stad, volgens berekeningen van lijst Plan B.

Liberalen in Brussel betaalden meest, voor tegenvallend stembusresultaat

SN
© BRUZZ
05/12/2018

Bijna 220.000 euro aan verkiezingsuitgaven, maar het levert MR-Open VLD in Brussel-Stad slechts de oppositiebanken op. Dat schrijft burgerlijst Plan B op basis van de aangiftes. ‘Ik had wel de beste score van alle Nederlandstalige kandidaten,’ reageert Els Ampe (Open VLD) bij BRUZZ.

Zoals bij iedere verkiezing overlaadden partijen de burger met brochures en affiches voor de lokale stembusslag. Die kosten natuurlijk geld. Maar levert dat ook wat op? Mie Demin van de burgerlijst Plan B onderzocht de aangiftes voor Brussel-Stad bij de griffie van de rechtbank van eerste aanleg in Brussel, en schreef er een bijdrage over op nieuwssite Apache.

Conclusie: MR-Open VLD heeft met 219.480 euro het meeste geld uitgegeven van alle lijsten in Brussel-Stad, maar belandt toch op de oppositiebanken. Ecolo-Groen krijgt dan weer de beste return on investment: negen zetels, vier schepenen en de voorzitter van de gemeenteraad voor 67.023 euro, een pak minder dan wat MR, PS en CDH-CD&V besteedden.

Individuele kosten

De aangiftes maken het onderscheid tussen de uitgaven van de lijst, en de uitgaven van de individuele kandidaten. De uitgaven van de lijst zijn voor de grootste partijen vergelijkbaar. Ze blijven ook ruim onder het wettelijke plafond in Brussel-Stad, van 92.506,82 euro per lijst. “Partij-uitgaven, van MR en Open VLD apart, zijn overigens nog niet aangegeven. Die moeten pas 13 december bij het Gewest neergelegd worden,” zegt Mie Demin (Plan B) aan BRUZZ.

Het grote verschil zit ‘m in de individuele uitgaven. Ook die zijn begrensd op maximum 5.201,47 euro per Brusselse kandidaat, en daar zitten sommigen dichtbij. Voor MR-Open VLD is de top drie: David Weytsman (4.992,88 euro), Geoffroy Coomans de Brachène (4.971,66) en Els Ampe (4.955,04).

“Geld dat uiteraard nodig was voor brochures, brieven en dergelijke,” zegt Els Ampe (Open VLD) aan BRUZZ. “In mijn brochures figureerden ook andere kandidaten, dat geld kwam dus ook hen ten goede.” Of de liberale lijst te veel heeft besteed? “Ik had wel de beste individuele score van alle Nederlandstalige kandidaten,” aldus Ampe.

Cadeaus in cash

Nog opvallend: volgens de cijfers kreeg burgemeester Philippe Close (PS) 3.000 euro aan giften van fysieke personen. “Vanaf 125 euro per gift moet de schenker vermeld worden in de aangifte. Maar dat is niet publiek in te kijken. De rechtbank en het Rechtscollege, dat de verkiezingen controleert, kunnen dat wel,” geeft Demin aan.

(Lees verder onder de afbeelding.)

giften aan verkiezingskandidaten stad brussel

| Giften van fysieke personen aan verkiezingskandidaten in Brussel-Stad.

Burgerpartij Plan B, waar auteur Mie Demin deel van uitmaakt, besteedde overigens het laagste bedrag aan de gemeenteverkiezingen: 6.666 euro, enkel op lijstniveau.

Huzarenstukje

Wie dergelijke uitgavenaangiftes wilde inkijken, kon dat van 15 tot 30 november, op de griffie van de rechtbank van eerste aanleg in Brussel, enkel tijdens kantoruren. “Je moet lichtjes gek zijn om dat te doen,” lacht Mie Demin (Plan B). “Uren in een kamertje stapels papieren doornemen, het voelde alsof ik weer student was.”

Demin pleit dan ook voor een digitalisering van de uitgavenaangifte. “Plan B pleit voor participatie en transparantie. Dat de uitgaven niet gewoon online te raadplegen zijn, is niet meer van deze tijd. We nodigen het Informaticacentrum van het Gewest, CIBG, dan ook uit om daar iets aan te doen.”

In het belang van transparantie zette Plan B de cijfers alvast zelf online, voor iedereen ter inzage. Wie correcties wil doorgeven, kan hen mailen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Politiek , gemeenteraadsverkiezingen , Plan B , Mie Demin , Els Ampe , Philippe Close

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni