De procureur-generaal van Luik Christian De Valkeneer ziet in een samensmelting van de politiezones van Brussel vooral een manier om de politionele middelen binnen het gewest beter af te stemmen op de vraag én om de politie opnieuw dichter bij de mensen te brengen. "Het debat moet alleszins gevoerd worden", vindt hij.
Luikse procureur-generaal steunt fusie politiezones
Ook in de Franstalige wereld gaan gezaghebbende stemmen uit de praktijk op die de fusie van de zes Brusselse politiezones verdedigen. In een interview met de RTBF uit de Luikse procureur-generaal zich als voorstander van een eengemaakte politie.
De Valkeneer stelt daarbij dat het belangrijk is om alle elementen, of ze nu voor of tegen een fusie pleiten, objectief op te lijsten. "Ik vind het jammer dat politici het voorstel bij voorbaat verwerpen", zegt hij. "Het debat verdient om gevoerd te worden."
Schaalvoordelen
Het tegenargument dat de politie nu ook goed werk levert, wijst hij af. "Voor de politiehervorming waren er 19 politiekorpsen en dat werkte ook", zegt hij. "Dat heeft ons niet belet om toch korpsen samen te voegen. De vraag die we ons moeten stellen is: zal de politie optimaler en efficiënter kunnen werken in één zone?"
De Valkeneer is van mening dat dit wel degelijk het geval is: "Elke organisatie heeft, ongeacht de grootte, bepaalde functies en kosten die niet vermeden kunnen worden. Een fusie zou die kosten bundelen en daarbij speelt het schaalvoordeel een rol. We zouden dan een even goede, misschien zelfs betere, veiligheid kunnen garanderen voor de bevolking met dezelfde middelen."
Paradox
Ten slotte is De Valkeneer ervan overtuigd dat de schaalvoordelen van een eengemaakte zone de wijkpolitie – paradoxaal genoeg – opnieuw dichter bij de mensen zal brengen. "Het is een waanidee dat lokale politie vanzelf dichter bij de burger staat dan wanneer er sprake is van een hoger organisatieniveau. Eerlijk gezegd is de politie op dit moment zelfs het contact met bepaalde Brusselse wijken helemaal kwijt. Als bepaalde diensten gecentraliseerd zijn, kan tegelijkertijd meer geïnvesteerd worden in kleine politieposten en wijkcommissariaten."
Lees meer over: Politiek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.